Kompanija VGP najavila početak izgradnje najvećeg logističkog centra u Srbiji

Kompanija VGP najavila početak izgradnje najvećeg logističkog centra u Srbiji

13/03/2023 Off By BERB

VGP, panevropski vlasnik visokokvalitetnih logističkih i poluindustrijskih nekretnina, održao je danas svečani događaj za VGP Park Beograd. Grupacija je najavila početak izgradnje svog prvog poslovnog parka u Srbiji, pored beogradskog međunarodnog aerodroma. Ovaj novi projekat je deo promocije ekonomskog i održivog razvoja u zemljama u kojima Grupa posluje.

 

Budući VGP Park Beograd ima površinu veću od 1.140.000 kvadratnih metara i nalaziće se u Dobanovcima, pored autoputa M-70 i M-75 i obilaznice Beograda, u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma u Beogradu, a samo 15 km zapadno od centar grada . Ukupna buduća iznajmljiva površina koja će iznositi približno 487.000 kvadratnih metara. Ovo će postati najveći logistički centar u Srbiji.

Nenad Bjelogrlić, Direktor VGP za Srbija, sa zadovoljstvom je najavio prvog zakupca za ovaj novi park. Delhaize Serbia, srpska podružnica AholdDelhaizea, jedne od najvećih svetskih maloprodajnih grupacija hrane, zakupiće više od 41.000 kvadratnih metara za otvaranje svog drugog distributivnog centra u Srbiji.

Jan-Villem Dockheer, generalni direktor Delhaize Serbia, rekao je: „Naša kompanija ostaje dosledna strategiji širenja maloprodajne mreže i veoma smo zadovoljni što će naš drugi distributivni centar biti izgrađen na tako važnoj i održivoj lokaciji. U narednih deset godina dodatno ćemo proširiti naše prostorne kapacitete, zaposliti veliki broj novih kolega, a nastavićemo da ulažemo u razvoj lokalnog tržišta. Verujem u uspeh i želim timu VGP Srbije mnogo dugih godina rada.“
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor VGP Jan Van Git označili su simbolično početak radova na izgradnji ovog logističkog parka, polaganjem kapsule u budući kamen temeljac.

Aleksandar Vučić , predsednik Republike Srbije izjavio je:
„Drago mi je što smo ovu belgijsku kompaniju uspeli da dovedemo u našu zemlju, a mi verujemo da možemo da izgradimo snažniju, ekonomski uspešniju Srbiju, jer je teško zamisliti bilo kakav uspeh u proizvodnji i trgovini bez odlične logistike.

Srbija će i ove godine biti šampion u privlačenju stranih direktnih investicija, što će dodatno unaprediti poslovno okruženje u našoj zemlji. Zato ste dobrodošli da dođete i u druge gradove, da i dalje sa jednakom strašću volite Srbiju i do posetite jug koji se izgrađuje velikom brzinom i koji može da vam ponudi odlične uslove poslovanja.“

Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a, rekao je: „Došao sam u Češku 1994. godine, kao 22-godišnjak, da bih bio pionir na tom, u to vreme, novootvorenom tržištu za nas. Od tada sam video ogromno ubrzanje i ekonomije i životnog standarda naroda Češke, Slovačke, Poljske i drugih zemalja koje su se pridružile EU 2004. godine. Našom investicijom želimo da doprinesemo putu ka integraciju Srbije u našu Evropsku uniju naroda, gde i pripada svojom dugom istorijom kao deo naše evropske porodice.

VGP grupa je izgrađena na integrisanom poslovnom modelu koji ima kapacitete i dugotrajno profesionalno iskustvo u celom lancu vrednosti, od kupovine zemljišta do razvoja i upravljanja imovinom. Zahvaljujući pažljivom i sofisticiranom procesu ulaganja u zemljište, VGP pruža jedinstvene usluge klijentima koji traže lokacije u blizini velikih evropskih gradova sa direktnim pristupom glavnim putevima, lakim pristupom i 24-časovnim radom. VGP-ovi logistički i poluindustrijski parkovi nude visoke tehničke standarde i modularnost, sa posebnim fokusom na energetsku efikasnost i održivost.

VGP, kao deo svoje strategije za projekte održivog razvoja, cilja na ekološku sertifikaciju svojih novih greenfield/brovnfield projekata izgradnje. Krovovi zgrada mogu biti opremljeni fotonaponskim instalacijama, nudeći proizvodnju zelene energije na licu mesta.

Tim posvećenih stručnjaka za upravljanje imovinom i objektima osigurava da se objekti i imovina održavaju po najvišim standardima, smanjujući rizik, poboljšavajući sigurnost i smanjujući troškove zahvaljujući efikasnom procesu.

VGP primenjuje principe lokalnog prisustva, poštovanja i brzog reagovanja. To znači da je kompanija dobro i temeljno upoznata sa tržištima i karakteristikama regiona i da poštuje potrebe kako klijenata tako i lokalnih zajednica.

Kroz rad VGP fondacije, kompanija podržava misiju očuvanja prirode kao i uticaj na lokalne zajednice kroz društvene projekte i projekte koji imaju za cilj očuvanje i zaštitu evropske kulturne baštine.

 

O VGP KOMPANIJI

VGP je panevropski vlasnik i menadžer visokokvalitetnih logističkih i poluindustrijskih nekretnina. VGP upravlja potpuno integrisanim poslovnim modelom sa mogućnostima i dugogodišnjom stručnošću u celom lancu vrednosti. Osnovan 1998. godine kao belgijski porodični developer nekretnina u Češkoj Republici, VGP sa osobljem od oko 383 FTE-a danas poseduje i aktivan je u 17 evropskih zemalja direktno i kroz nekoliko zajedničkih ulaganja 50:50. Bruto vrednost imovine VGP-a, uključujući zajedničke poduhvate od 100%, iznosila je 6,44 milijarde evra, a kompanija je imala neto vrednost imovine (EPRA NTA) od 2,30 milijardi evra. VGP je na listi Euronekt Brussels (ISIN: BE0003878957).

Za više informacija posetite: https://www.vgpparks.eu/en/