Trudnice preduzetnice – Mame su zakon na sastanku u Ministarstvu zdravlja

Trudnice preduzetnice – Mame su zakon na sastanku u Ministarstvu zdravlja

10/03/2023 Off By BERB

Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon sastala se danas sa posebnim savetnikom ministarke zdravlja, Nemanjom Nenadićem.

Povod za organizovanje sastanka je izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju koja se odnosi na trudnice preduzetnice. Mame su zakon zahtevaju od Ministarstva zdravlja da prihvati izmenu koja će trudnicama preduzetnicama koje žele da im posao ostane aktivan omogućiti isplatu nadoknade tokom porodiljskog bolovanja u iznosu od 100 odsto. Sadašnjim zakonskim rešenjem nadoknada se isplaćuje u iznosu od 50 odsto, uz obavezu da preduzetnica imenuje poslovođu. Mame su zakon insistiraju na izjednačavanju položaja trudnica koje imaju ugovor o radu i onih koje samostalno obavljaju delatnost jer je nedopustivo da se one žene koje u velikoj meri pune budžet Srbije i zapošljavaju druge osobe tretiraju gotovo kao nezaposlene.

Podsećamo da je ovo pitanje otvoreno u okviru kampanje “Preduzetnica mora biti zdrava!” iza koje, pored Mame su zakon, stoji i organizacija CRTA uz finansijsku podršku Evropske unije, a da se Predlog zakona o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi u skupštinskoj proceduri od novembra prošle godine.

Na sastanku je dogovoren novi susret za sledeći nedelju, kada će se detaljnije razgovarati o pojedinostima predloženih izmena.