Зрењанин важан економски покретач развоја Банатског региона

Зрењанин важан економски покретач развоја Банатског региона

09/03/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Милош Перић

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Зрењанин и оценио током разговора са представницима Регионалног центра за друштвено-економски развој – Банат, да је Зрењанин центар Банатског региона и важан економски покретач његовог будућег развоја.

Ђерлек је похвалио сарадњу Регионалног центра са Градском управом и додао да је бављење регионалним развојем на више нивоа и кроз интензивну међуресорну сарадњу, обједињавањем свих потенцијала општина, градова, округа и региона, једини начин да се постигну дугорочни резултати.

Како је навео, бенефити пројеката попут „паметне зграде“ изграђене по најсавременијим стандардима и од најсавременијих материјала, као што је зграда Регионалног центра, свакако су пројекти будућности и добар пример и за друге општине. Он је рекао да овакви пројекти прате идеју стратегије регионалног развоја која ће одговорити на изазове зелене транзиције у Србији.

Објекат је пример добре праксе прекограничне сарадње у оквиру ИПА пројекта Србија – Румунија, како су објаснили представници Центра, додајући да ова сарадња даје позитивне и дугорочне резултате.

Такође, рекли су да је у партнерству са девет институција и уз финансијску подршку ИПА Програма Европске уније и Аустријске развојне агенције реализован је и пројекат “Образовањем до лакшег запошљавања” како би се побољшала могућност запошљавања и прилагодљивост радног кадра, а њихове вештине и знања ускладили са потребама тржишта.

Говорећи о сарадњи на међународном нивоу, представници Центра представили су и пројекат „ДануП-2-Гас“ – иновативни модел за покретање енергетске сигурности и разноврсности у Дунавском региону, реализован у сарадњи са 14 партнера из десет земаља Дунавског региона.

Министар Ђерлек похвалио је изузетну продуктивност овог регионалног центра и енергију коју његови представници улажу у развој општина и градова у Банатском региону и најавио чврсту сарадњу са ресорним кабинетом.