Стварање повољних услова за живот у свим деловима земље

Стварање повољних услова за живот у свим деловима земље

08/03/2023 Off By BERB

Аутор фотографија: Милош Перић

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек посетио је данас Суботицу и разговарао са представницима Панонрега, регионалне развојне агенције, чија је примарна делатност унапређење инфраструктурних и друштвено-економских потенцијала.

 

Министар Ђерлек, у разговору са директорком Панонрега Мирославом Бабић, поручио је да ће, као ресорни министар, пружити подршку умрежавању свих актера локалног и регионалног развоја, како би се постигла максимална продуктивност и бољи резултати на терену.

„У претходним годинама држава је спровела значајне мере за успостављање стабилне економске ситуације и повољног тржишта за улагање. На ред су дошле опсежне реформе у подстицању регионалног развоја, како бисмо створили подједнако повољне услове за живот у свим деловима наше земље, и одржали дугорочну стабилност економије отпорне на потенцијалне изазове у будућности“, оценио је министар Ђерлек.

Ђерлек је додао да је у питању дугорочан процес, од којег ће подједнаке бенефите имати сви грађани наше државе, без обзира да ли су у питању руралне области или урбане целине.

Он је нагласио да Град Суботица има изузетну локацију подручја слободне зоне, развијену транспортну, енергетску и комуналну инфраструктуру и добре предуслове за још већи туристички развој. Закључио је да ће за бржем развоју Суботице и региона допринети и завршетак брзе пруге Београд-Будимпешта чији завршетак је планиран наредне године.

Говорећи о доприносу регионалних агенција, директорка Бабић нагласила је да је Панонрег фокусиран на развој туризма у различитим сегментима. Како је додала, агенција кроз израду пројектно-техничке документације за обнову зграда од културног значаја Суботице, значајно доприноси подизање туристичких потенцијала.

Истовремено, нагласак је и на прекограничној сарадњи, како би примере добре праксе имплементирала на својој територији. Она је навела Програм „Енергетски ефикасна јавна енергија“ који је спроведен путем ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија у Сатници Ђаковачкој и Суботици и који је омогућио потпуну енергетску санацију две основне школе, као и постављање соларних клупа и соларног дрвета у у золошком врту на Палићу.

На састанку је разговарано о планираним пројектима и успостављању сарадње са овом агенцијом у наредном периоду.