Пред Србијом период интензивног улагања у енергетски сектор

Пред Србијом период интензивног улагања у енергетски сектор

08/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представницима Саудијског фонда за развој (Saudi Fund for Development) који се налазе у посети Београду о дугорочним стратегијама у области рударства и енергетике.

 

„Пред Србијом је период интензивног улагања у енергетски сектор с обзиром да се налазимо у процесу енергетске транзиције којом ћемо мењати наш енергетски микс водећи рачуна да обезбедимо сигурност снабдевања. У нашем средњорочном плану, у наредних пет година је низ стратешких пројеката за које су неопходне инвестиције од неколико милијарди евра, пре свега у производне капацитете, али и за јачање преносне и дистрибутивне мреже која ће нам омогућити више ОИЕ на мрежи. У току је израда стратешких докумената, Интегрисаног националног енергетског и климатског плана и нове Стратегије развоја енергетике, који ће утврдити наше дугорочне циљеве и приоритете како би смањили негативне утицаје енергетике на животну средину, водећи рачуна о одрживости и стабилности енергетског система“, рекла је министарка Ђедовић.

Саудијски фонд за развој је владина агенција Саудијске Арабије основана 1974. године и од тада финансира пројекте из области транспорта, енергетике, пољопривреде, водоснабдевања и здравствене заштите.