Подршка унапређењу услова живота најосетљивијих група грађана

Подршка унапређењу услова живота најосетљивијих група грађана

03/03/2023 Off By BERB

Foto: minbpd.gov.rs

 

Министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Дарија Кисић изјавила је данас, на завршној конференцији пројекта Немачко-српске развојне сарадње „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“, да су резултати заједничког рада видљиви широм Србије.

 

Кисић је поручила да је, без обзира на значај доношења закона, стратегија и акционих планова, најважније да су постигнути резултати који доприносе побољшању квалитета живота најосетљивијих група грађана.

Министарка је истакла да је циљ пројекта, који је започет пре пет година, био побољшање положаја и усвајање мера за дугорочну и одрживу подршку најосетљивијим групама, којима је та подршка најпотребнија, а међу којима су деца, жене, жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми и мигранти.
Кисић је, говорећи о подршци ГИЗ-а у јачању родне равноправности у Србији, подсетила на подршку коју је Србија добила у процесу израде Закона о родној равноправности који је донет 2021. године.
Министарка је истакла да је донет још један модеран, квалитетан акт, ослоњен на највише међународне стандарде људских права и равноправности жена и мушкараца.

Такође, како је навела, посебан део Закона посвећен је спречавању насиља над женама и родно заснованог насиља, а у складу са релевантним одредбама Истанбулске конвенције.

Кисић је подсетила да да је ГИЗ, поред осталог, пружио подршку и у изради Теста утицаја на родну равноправност, који је важан инструмент за увођење родне равноправности у процес доношења одлука.

Трудићемо се да по питању равноправности жена и мушкараца не само одржимо достигнути ниво развоја, већ и да га унапредимо како бисмо већ на следећем израчунавању Индекса родне равноправности ЕУ побољшали позицију Србије, указала је министарка.

Министарка Кисић је захвалила Савезној Републици Немачкој, великом партнеру Србије, на разумевању и помоћи како у оквиру активности које спроводи Координационо тело за родну равноправност, тако и на другим подршкама.