Чешке компаније препознале потенцијал за улагања у ОИЕ у Србији

Чешке компаније препознале потенцијал за улагања у ОИЕ у Србији

03/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Чешке Републике у Србији Томашом Кухтом о сарадњи у области рударства и енергетике и заинтересованости чешких компанија за улагања у обновљиве изворе енергије у Србији.

 

Ђедовић је рекла да се односи две земље заснивају на традиционалном пријатељству и сарадњи у различитим областима и да из тих разлога постоји велики потенцијал за развој сарадње у секторима рударства и енергетике.

Према њеним речима, Србија је земља која има велику рударску традицију, али је, како је рекла, чврсто опредељена да рударство учини што одрживијим, кроз поштовање свих домаћих и светских стандарда у области заштите животне средине.

Чешка има знање и искуство у коришћењу савремених технологија у рударству, рекла је Ђедовић и истакла да је и Србија заинтересована за сарадњу са овом државом по питању енергетске транзиције, декарбонизације и усвајања добре праксе у експлоатацији и употреби минералних сировина.

Амбасадор Кухт је истакао спремност Чешке за размену знања и искуства у области рударства и додао да се та земља суочава са идентичним изазовима у области рударства и енергетике као и Србија.

У енергетском миксу угаљ има веома важно место у обезбеђивању енергетске сигурности, рекао је Кухт и додао да имају дугорочне планове како да смање његову употребу поштујући принципе заштите животне средине, као и да чешке компаније имају велико искуство у области обновљивих извора енергије и да препознају потенцијал за улагања у Србији у изградњу зелених енергетских капацитета.