У Народној скупштини представљен 20. Београдски фестивал игре

У Народној скупштини представљен 20. Београдски фестивал игре

03/03/2023 Off By BERB

Foto: Skupstina Srbije

 

У Народној скупштини Републике Србије данас је представљен програм 20. Београдског фестивала игре, једног од пет најважнијих европских фестивала савремене игре, који ће се одржати од 17. марта до 13. априла.

 

Најавну конференцију за новинаре отворио је председник Народне скупштине др Владимир Орлић, честитајући јубилеј Фестивала, истичући његов значај и оцењујући га као престижну манифестацију којом се поноси читава Србија. „На Београдском фестивалу игре нам завиде многи – упознао нас је, од свог оснивања, са преко 200 савремених кореографа, од којих су неки већ нашли своје место у најзначајнијим енциклопедијама уметничке игре, и са подједнаком пажњом представио је публици највеће балетске звезде нашег времена – од Михаила Баришњикова и Силви Гилем, до Лусије Лакаре и Вивијане Дуранте“, рекао је др Орлић.

Истакао је да је пажња свих домаћих и светских љубитеља савремене игре и овог пролећа усмерена на Србију. „О Београдском фестивалу игре са једнаким одушевљењем пишу и Гардијан, и Њујорк Тајмс, и Вашингтон пост, и Коријере дела Сера. Речима Филипа Ноазета, балетског критичара легендарног париског часописа „Paris Match“:

„Београдски фестивал игре ће изненадити, узнемирити, задивити и покренути јавност. Поштовани учесници и драги гости, добро дошли у Србију, да заједно, и ове године, славимо игру“, поручио је председник НС РС.

Закључујући обраћање, др Орлић је поздравио традиционалну сарадњу коју Народна скупштина и Београдски фестивал игре гаје годинама уназад, истичући да ће се она наставити и у будућности.
На конференцији у Дому Народне скупштине говорили су и потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг, директорка НИС Јелена Попара, заменица шефа делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева, као и амбасадори Француске, Холандије, Италије, Шпаније, Израела, Грчке, Велике Британије и заменик амбасадора Немачке.