У наставку акције „Армагедон” ухапшено девет особа

У наставку акције „Армагедон” ухапшено девет особа

02/03/2023 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала СБПОК-а, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције „Армагедон“ ухапсили су девет особа због постојања основа сумње да су извршили кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију и полно узнемиравање.

 

Полиција је ухапсила М. К. (1980), З. М. (1958), И. Ђ. (1989), Ф. К. (1992), С. П. (1972), Н. Ђ. (1995), Б. Н. (1966), С. С. (1988) и С. М. (1987).

Они се сумњиче да су у дужем временском периоду, путем интернета, коришћењем апликација за дељење фајлова, преузимали, сачували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе, а такође, путем друштвених мрежа, са својих налога ступали у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетних лица.

Претресом станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему пронађена је велика количина видео клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од 7-14 година и друге фотографије и видео записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.