Подршка ЕБРД-а наставку реформи у енергетском сектору

Подршка ЕБРД-а наставку реформи у енергетском сектору

02/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са делегацијом Борда директора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о сарадњи Министарства са овом међународном финансијском институцијом и приоритетима у енергетском сектору у Србији у наредном периоду.

 

„Министарство рударства и енергетике ради на изради стратешких докумената у енергетском сектору, Интегрисаном националном енергетском и климатском плану и новој Стратегији развоја енергетике, којима ћемо дефинисати наше дугорочне циљеве на смањивању емисије штетних гасова, повећању капацитета из обновљивих извора енергије и подизању енергетске ефикасности. Изменама Закона о коришћењу ОИЕ и аукцијама које припремамо очекујемо да ћемо средњерочно повећати капацитете за производњу енергије из ОИЕ три пута. Веома је важно да у дефинисању циљева истовремено будемо амбициозни и реалистични, посебно због тога што имамо обавезу да обезбедимо сигурност снабдевања енергијом и енергентима за наше грађане и привреду“, рекла је министарка.

Она је додала да је ЕБРД важан партнер Министарства и да сарадња на пројектима у претходном периоду представља добар основ за даљу сарадњу, нарочито у процесу енергетске транзиције.

„У нашим плановима су нове инвестиције у енергетску инфраструктуру, укључујући изградњу реверзибилних хидроелектрана, као и улагања у модернизацију преносне и дистрибутивне мреже. Наставићемо и са реформисањем енергетских предузећа како бисмо унапредили њихову ефикасност и управљање ризицима“, рекла је министарка.

Чланови Борда директора ЕБРД изразили су подршку спровођењу реформи у енергетском сектору и залагању Србије да искористи потенцијале у области ОИЕ.

На састанку је разговарано о пројектима који се реализују уз подршку ЕБРД, међу којима су увођење ОИЕ у системе даљинског грејања, смањивање губитака на дистрибутивној мрежи и израда анализе о ефекатима енергетске транзиције.

На састанку је истакнуто да је ЕБРД до данас у Србију уложила више од 7,9 милијарди евра и да је само током 2022. године обезбедио 650 милиона евра у пројектима који подстичу конкурентност, побољшање транспортне мреже, регионалну економску и енергетску повезаност и зелену економију.