Кинеске провинције све отвореније за економску сарадњу са Србијом

Кинеске провинције све отвореније за економску сарадњу са Србијом

01/03/2023 Off By BERB

Foto: MUST/Đ.K.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, након састанка са кинеском пословном делегацијом коју предводи директор Трговинског бироа града Нингбоа Џанг Јан изјавио је, извоз робе из Србије у Кину се повећава из године у годину, а у 2022. години достигао је рекордних 1,2 милијарде долара, и све већи број домаћих компанија види перспективу у извозу у Кину.

 

Кинески град Нингбо намерава да увезе робу у вредности од више милијарди долара из земаља Централне и Источне Европе, што је огромна шанса за компаније из Србије. Данас је одржан састанак са пословном делегацијом града Нингбоа на челу са шефом Трговинског бироа Џанг Јаном. Мотивишу информације да се кинеске провинције све више отварају за сарадњу са Србијом и све већи број домаћих компанија види перспективу у извозу у Кину, посебно за производе широке потрошње и прехрамбене производе, рекао је министар Томислав Момировић.

Министар је истакао да ће као неко ко је на челу српског дела Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са Кином посебан акценат ставити на то да што више српских компанија и буде присутно у Кини и има прилику да представе своје пословање и производе.

“Данас смо начинили још један велики корак како би се на предстојећем “Сајму инвестиција и трговине земаља Кине и Централне и Источне Европе“ у Нингбоу међу компанијама из Пољске, Словеније, Чешке, Словачке појавиле и српске компаније. То је феноменална прилика да представимо домаће производе кинеском тржишту, повећамо извоз у Кину, али и поставимо снажне темеље и ојачамо везе српских и кинеских компанија уочи потписивања Споразума о слободној трговини”, изјавио је Момировић.

У делегацији града Нингбо били су генерални директор Бироа за трговину Зханг Иан, заменик директора Бироа за пољопривреду Мао Лихонг, заменик генералног директора компаније Нинг Схинг Hолдингс Со. Лтд Јианг Јиањун, директор Канцеларије за спољне послове Нингбоа за Европу и Африку Ие Кејун као и неколико привредника из тог кинеског града који се баве трговином и логистичким пословима.