Почела са радом реконструисана флеш-пећ у Топионици бакра у Бору

Почела са радом реконструисана флеш-пећ у Топионици бакра у Бору

01/03/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетика Дубравка Ђедовић присуствовала је данас у Бору паљењу флеш-пећи у реконструисаној топионици компаније Србија Зиђин Копер, што је предуслов за пуштање у рад Топионце бакра у којој ће се убудуће бакарни концентрат топити по еколошким стандардима.

 

Министарка је изразила задовољство што присуствује почетку стварања нове историје Бора и захвалила се грађанима на стрпљењу, свим радницима Зиђин-а на преданости, а кинеским партнерима на реализацији ове важне инвестиције.

„Кад је пре пет година компанија Зиђин постала стратешки партнер Републике Србије, постављени су амбициозни циљеви и визија какво рударство желимо. Из године у годину, сведочимо резултатима ове сарадње кроз реализацију инвестиција, раст извоза, али и раст броја запослених и побољшање услова рада. Све то значајно је утицало на квалитет живота грађана овог дела Србије. За Министарство и Владу, али и за све грађане Бора посебно је важно да у корак са повећањем животног стандарда иде и заштита животне средине“, изјавила је Ђедовић.

Нагласила је да завршетком радова на топионици улагања у животну средину добијају пун смисао. „Осим вишеструке користи за компанију, запослене, државу, ова топионица донеће оно што грађанима Бора недостаје деценијама, квалитетнији ваздух и боље услове рада. Овако велики пројекти носе са собом и велику одговорност према локалној заједници и задатак државе је да заједно са грађанима и руководством компаније ради на изналажењу најбржих и најодрживијих решења у интересу запослених, али и људи који овде живе генерацијама“, навела је министарка.

Убрзани развој рударства у Бору доласком компаније Зиђин омогућио је бољи стандард и услове живота свих грађана Бора, али и источне Србије, поручио је градоначелник Бора Александар Миликић и подсетио да данас тај град има највећу просечну зараду по глави становника у Србији.

„Сигуран сам да ће овај пројекат кроз примену најсавременијих технологија и светских стандарда у области заштите животне средине променити правац развоја зеленог рударства. Захваљујући залагањима председника Александра Вучића, који је препознао важност стратешког партнера, Бор је данас модеран рударски град са великим привредним растом који се свакодневно развија заједно са развојем компаније”, изјавио је Миликић.

Реконструисана топионица ће уместо мазута, угља и других високозагађујућих горива користити чист природни гас, па и концентрација прашкастих материја неће прелазити пет милиграма по нормалном кубном метру, што је у складу са еколошким стандардима Европске уније, рекао је на свечаности генерални директор Србија Зиђин Копер Ђен Симинг.

„Такође, отпадне индустријске воде биће пречишћаване и поново коришћене у производњи, а укупна емисија угљеника биће смањена на 0,62 тоне угљен-диоксида по тони произведеног катодног бакра“, навео је Ђен Симинг.

Он је подсетио и да је компанија 2021. само у изградњу система за пречишћавање димних гасова инвестирала 30 милиона долара. Постројење за одсумпоравање се, како је истакао, одмах показало као изузетно ефикасно, па је већ те године емисија сумпор-диоксида смањена за преко 90 процената.

Пројекат техничке реконструкције, проширења и изградње ТИР-а трајао је две и по године и у њега је, по речима генералног директора Србија Зиђин Копер, инвестирано 320 милиона долара, од чега у системе за заштиту животне средине 100 милиона долара.

„Осим надоградње флеш-пећи на оригинални систем, остала постројења су новоизграђена. Реч је о новој металуршкој технологији и опреми која је водећа у овој индустрији. Када топионица почне да ради производићемо 180 до 200 хиљада тона катодног бакра високе чистоће годишње, око три тоне злата и 700 хиљада тона сумпорне киселине. Вредност годишње производње биће већа од две милијарде америчких долара, а Бор ће постати зелена, нискоугљенична и одржива база обојених метала у Србији, али и у Европи“, рекао је Ђен Симинг.