SVETLOST I OPTIMIZAM – dodeljena međunarodna nagrada ArtZept

SVETLOST I OPTIMIZAM – dodeljena međunarodna nagrada ArtZept

28/02/2023 Off By BERB

Foto: Milan Đakov

 

U subotu 25. februara po prvi put u Beogradu u Palati umetnosti Madlena predstavljena je 18. put za redom internacionalna nagrada ARTZEPT za 2021. godinu.

 

Tema osamnaestog međunarodnog konkursa ARTZEPT 2021. bila je “Svetlost i Optimizam”. Posle uspeha prošlogodišnje teme Umetnička zidna instalacija, umetnici su ovog puta imali zadatak da pošalju originalno kreativno  rešenje skulpture – svetlećeg objekta  koje se najbolje uklapa u vrt ispred nove Palate umetnosti Madlena.

Žiri, koga čine vrhunski stručnjaci iz oblasti umetnosti i dizajna, pregledao je  preko 200  fantastičnih radova 122 talentovana učesnika iz svih delova sveta.

Žirijem je predsedavala  Karla Tolomeo/Carla Tolomeo, svetski priznata  Italijanska umetnica, Gordana  Biba Marković, istoričarka  umetnosti i likovni kritičar, KostaKrsmanović, industrijski dizajner,  Res Andraš/Réz András, pisac  i stručnjak za marketinšku komunikaciju i Pino Spanjolo/Pino Spagnolo, italijanski arhitekta i industrijskii dizajner.

Svaki od umetnika je izrazio svoju ideju interpretirajući temu kroz izuzetan rad iz oblasti primenjenihumetnosti. Neki podnesci su bili smeliji i intrigantniji, neki konceptualniji i interaktivniji, a svima je bila zajednička izuzetna stvaralačka kreativnost i hrabrost koja je iznedrila nešto jedinstveno što može, u godinama koje dolaze, da odoleva vremenu i meteorološkim uslovima.

Jednoglasno je odlučeno da su pobednici Artzept nagrade za dizajn za 2021. godinu, četiri umetnika.

Prvu nagradu od 10.000 € su ravnopravno podelili Marko Gavrilović, vajar  iz Srbije i Niko Kapa/Niko  Kapa, arhitekta iz Velike Britanije, drugu nagradu od 4000 € u Zepter proizvodima je dobio Kornelius Komans/Cornelius Comanns,dizajner  iz Nemačke, a treću u vrednosti od 3000 € u Zepter proizvodima, dodeljena je Laslu Šandoru/László Sandor, umetniku iz Mađarske.

Žiri je takođe odlučio da dodeli i devet specijalnih priznanja sledećim učesnicima konkursa: Dijani Alčabi/ Diána Alchhabi (Mađarska), Miroljubu Cekiću (Srbija), Gogi Čačanidze/ Gogi Chachanidze, Nii Karičašvili/ Nia Karitchashvili i Ziku Čkonia/ Ziko Tchkonia (Gruzija), Hudi Garandoka/Huda Gharandouqa (Jordan), Alanu Hangu/Alan Hung (Kanada), Andreju “Pijanisti” Josifovskom (Srbija), Fransini Lekerk/Francine Lequerq (Sjedinjene države), Aleksanderu Matijuku/ Alexander Matyuk (Belorusija) i Matijeu Šereru/ Mathieu Scherrer (Francuska).

 

Međunarodna ArtZept nagrada za dizajn je uspešna institucija koju je ustanovila g-đa Madlena Cepter, 2004. godine i od tada ova institucija neprestano dobija na snazi postavši jedna od najpriznatijih nagrada u oblasti dizajna u svetu. Ova nagrada je ustanovljena ne samo da promoviše mlade talentovane dizajnere i da im pomogne da ostvare svoje profesionalne ciljeve, već, takođe, da ponudi bolji uvid u nove trendove u umetničkom dizajnu. Artzept ima za cilj da uspostavi odnos između biznisa i umetnosti, racionalnosti i emocija, funkcionalnosti i značenja.

Podjednako promovišući estetiku i funkcionalnost svojih proizvoda i postavivši ovaj princip kao integralni deo svoje korporativne filozofije, ArtZep se etablirao kao nosilac trendova u savremenom svetu međunarodnog dizajna. Sa ove pozicije, kompanija je pokrenula prestižni međunarodni događaj nazvan Artzept međunarodnu nagradu za dizajn, posvećenu mladim obećavajućim umetnicima iz svih delova sveta. Nema mnogo kompanija u Evropi koje se mogu pohvaliti ovako postojanom posvećenošću negovanju i finansiskoj podršci kulturnim događajima.

Zamišljena prvenstveno kao sredstvo za potsticanje i podršku talentu, kreativnosti inicijativi i energiji, Artzept međunarodna nagrada za dizajn ostaviće sasvim sigurno  trajan i duboki trag na sceni savremene umetnosti i dizajna.

Artzept međunarodna nagrada za dizajn, koja već osamnaest godina podstiče nove talente. Otkrila je više od dve hiljade talentovanih novih dizajnera,i bila je odskočna daska za uspeh velikog broja umetnika, dobijajući hiljade kreativnih prijava na konkurs iz svih delova sveta i postala putujuća međunarodna  izložba propraćena ekskluzivnim katalozima  u zdanjima Zepter internešnal  kompanije  u Moskvi, Milanu, Parizu, Almatiju,Budimpešti, Vilnijusu, Kijevu, Bratislavi, Bukureštu, Monte Karlu, Bakuu, Amanu, Beču,Talinu, Sofiji, Atini i Nici i Beogradu, gde se nalazi deo kolekcije u Palati umetnosti Madlena,  kao stalna postavka radova doniranih od umetnika, učesnika konkursa.

 

Kompanija, takođe, pomaže da se izgradi istorija dizajna sa svojih osamnaest godina interesantnih tema, koje su na kreativan način povezane sa industrijskim dizajnom:

“Šolja”, “Posude za so i biber”, “Činije za grickalice”, “Posuda sa poklopcem”,

“Tegla za kolačiće”,  “Čaj za dvoje”, “Frutijera”,  “Kutijija za sve i svašta”, “Lonac

za sva vremena”,  “Servis za ribu i morske plodove”, “Kozmetičke flašice i posude

“Hajde da osvetlimo svet”,  “Umetnost ramova”,  “Kuhinjske spravice”,

“Sve može da svetli”,  “Aksesori za kupatilo”,  “Zidna instalacija” i “Svetlost i Optimizam”.

Sve teme su obuhvatile utilitarne predmete izvedene od različitih materijala koji svojim stilom služe i svrsi.