БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „УСПОМЕНЕ САРЕ БЕРНАР“

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „УСПОМЕНЕ САРЕ БЕРНАР“

25/02/2023 Off By BERB

Београдска премијера представе „Успомене Саре Бернар”, према тексту Џона Марела, у адаптацији и режији Сташе Kопривице, са Тањом Бошковић у насловној улози, биће одржана у недељу 5. марта (20,30) на Сцени „Раша Плаовић”.

 

У овој дуодрами, насталој у копродукцији Херцегновског позоришта и ЈУK „Херцег Фест“, лик Сариног секретара Питуа тумачи Дејан Ђоновић.
Представа, премијерно изведена 16. септембра прошле године у Херцег Новом, не говори само о животу и смрти славне глумице Саре Бернар, него и о позоришту и позоришној уметности уопште проводећи публику “са друге стране” у намери да види наличје свега што може бити и тужно и смешно.

„Сара Бернар својим циничним коментарима на сопствена драматична сећања осветљава лицемерје и беду који неизоставно прате драмске ствараоце и славне личности одувек и пратиће их докле год постоје извођачке уметности. У овом читању текста, бавили смо се и зачецима селебрити културе и свега оног што што видимо да она и данас доноси“, каже редитељка Сташа Kопривица.

Према њеним речима, Марелов комад је попут „Пандорине кутије” – када се једном отвори, опсежном анализом и прецизним поступком, из ње излази све што савремена цивилизација покушава да потисне.

Визуелни идентитет представе креирали су Данило Бабовић (дизајн сцене) и Весна Вукићевић (костимографкиња).

За улогу Саре Бернар, прослављена српска драмска уметница Тања Бошковић зимус је на 27. Међународном фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву освојила Награду за најбољу глумицу.