Савет страних инвеститора подржао измене Закона о планирању и изградњи

Савет страних инвеститора подржао измене Закона о планирању и изградњи

23/02/2023 Off By BERB

Foto: Peđa Mitić

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас о изменама Закона о планирању и изградњи са представницима Савета страних инвеститора (Foreig Investors Council- FIC) који су оценили да су предвиђене измене корак у добром смеру.

 

Весић је рекао да је циљ измена овог закона убрзати издавање грађевинских дозвола и осталих процедура, као и већа транспарентност. Појаснио је да се предложеним изменама ван снаге стављају Закон о конверзији и Закон о линијској инфраструктури, због којег је Европска унија имала највеће примедбе на напредак Србије у процесу прикључења.

Како је објаснио, укидањем конверзије уз наплату биће омогућено да се изгради 15 милиона нових квадрата оценивши да је то огроман и неискоришћен потенцијал који ће на овај начин бити ослобођен. Весић је додао да је за 13 година колико је Закон на снази, држава приходовала само 31 милион евра на име конверзије, јер је у већини случајева процес извршен без накнаде. Додао је да убудуће носиоци јавних овлашћења неће моћи да мењају услове током трајања поступка издавања грађевинских дозвола, а инвеститори ће морати да приложе банкарске гаранције као осигурање за евентуалну штету према трећим лицима и да пруже доказ о кретању отпада како се не би стварале депоније.

Енергетски пасоши, који већ постоје, биће обавезни за све објекте, па неће бити могуће продати стан, уколико нема енергетски пасош, рекао је Весић и додао да ће инвеститори који имају сертификат зелене градње плаћати 10 одсто мању накнаду за грађевинско земљиште. Министар је нагласио да закон треба да подстакне наставак изградње, али и да се заштите и инвеститори и грађани.

Представници FIC-а сагласни су да је постојећи Закон, када је донет, унапредио област планирања и изградње, али да је Министарство препознало тренутак за имене које ће ту област додатно побољшати. Извршни директор Савета Александар Љубић подвукао је да је Савет, као и увек, поуздан партнер држави, са искуствима које има са терена, од својих чланица. Навео је да FIC апсолутно поздравља све одредбе које се тичу зелене градње, и посебно укидање конверзије. Представници FIC-а изнели су додатне предлоге за унапређење преглога Измена закона, које, како је нагласио Kијановић, треба да у пракси додатно олакшају спровођење одредби наведеног акта.