Ухапшена шесточлана криминална група због кријумчарења миграната

Ухапшена шесточлана криминална група због кријумчарења миграната

23/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су шест припадника организоване криминалне групе који се сумњиче да су од августа 2022. до половине фебруара 2023. године за најмање 71 ирегуларног миграната организовали недозвољен транзит преко територије Републике Србије.

 

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи и удруживање ради вршења кривичних дела, полиција је на подручју Београда, Владичиног Хана, Сурдулице и Ниша ухапсила организатора ове организоване криминалне групе А. И. (1982), као и њене припаднике Г. Т. (1980), Д. А. (1994), И. Т. (1969), Р. С. (1980) и Б. Д. (1982).

Како се сумња, припадници организоване криминалне групе коју је предводио А. И. су за противправну имовинску корист која се кретала од око 100 евра по ирегуларном мигранту, организовали прихват илегалних миграната на територији Републике Србије у непосредној близини границе са Бугарском и са Северном Македонијом, а који су претходно избегавајући граничну контролу, на недозвољен начин прешли границу Републике Србије и Бугарске и државну границу Републике Србије и Северне Македоније.

Потом су, како се сумња, организовали њихов недозвољен транзит преко територије Републике Србије, до Прешева, Смедерева или Ниша, у циљу даљег недозвољеног транзита преко територије Републике Србије, након чега су остварену финансијску корист, организатор и припадници организоване криминалне групе, делили у зависности од њиховог задатка у оствареној појединачној радњи.

Претресом стана и других просторија код осумњичених пронађена су и привремено одузета два путничкa моторна возилa, 5.700 евра и 1.279.000 динара, шест мобилних телефона и неколико сим картица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.