Економски односи Србије и САД у успону

Економски односи Србије и САД у успону

22/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Америчко-централноевропске пословне асоцијације (ACEBA) са којима је разговарала о могућностима унапређења сарадње и новим инвестицијама.

 

Састанку су поред председника Асоцијације ACEBA Ерика Стјуарта присуствовали и представници 16 америчких компанија, као и представници удружења.

Брнабић је истакла да су САД један од највећих страних инвеститора у Србији и навела да су током протекле деценије економски односи две земље у успону, али и да постоје могућности за нове инвестиције и унапређење трговинске размене.

Председница Владе је присутне упознала са приоритетима рада Владе, подвукавши да су кључни сектори енергетика, привреда, пољопривреда, здравство, инфраструктура и информационе технологије. Такође, она је представила и економске, технолошке и инвестиционе потенцијале наше земље.

Премијерка је нагласила да је потребно фокусирати се на развој вештачке интелигенције која се може применити у различитим областима, од здравства до ауто-индустрије.

Интерес Србије је да се са чланицама ове Асоцијације развија привредна сарадња која ће заузети важно место у дијалогу са САД, рекла је Брнабић. Према њеним речима, Србија ће и даље успешно радити на унапређењу билатералних односа.

Представници компанија су премијерки представили могућности и изразили интересовање о сарадњи у привредним областима погодним за улагања, условима пословања, посебно о потенцијалима и перспективaма у Србији и региону као целини, као и пласману производа на тржишта земаља са којима Србија има потписане уговоре о слободној трговини.

ACEBA је водећа америчка пословна асоцијација фокусирана на сарадњу са земљама Централне и Источне Европе.