Чврста сарадња са Северном Македонијом у спречавању ирегуларних миграција

Чврста сарадња са Северном Македонијом у спречавању ирегуларних миграција

22/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије Братислав Гашић и министар унутрашњих послова Републике Северне Македоније Оливер Спасовски потписали су данас у Београду Протокол о начину обављања граничних провера на заједничком граничном прелазу „Лојане – Миратовац“.

 

Министри Гашић и Спасовски истакли су да српске и македонске граничне службе традиционално добро сарађују и да ће потписани Протокол допринети детаљнијем уређењу начина обављања граничних провера на овом заједничком граничном прелазу, а сарадњу учинити снажнијом и ефикаснијом.

Министар Гашић је истакао да је сарадња два министарства унутрашњих послова традиционално добра и да ће тај тренд бити настављен.

Указао је да Република Србија и Република Северна Македонија стоје на истом путу спречавања ирегуларних миграција и нагласио да је кључ решења овог проблема чврста сарадња и заједнички рад, који је у интересу грађана обе земље.

„Наша полиција је показала да је поуздан партнер у сузбијању ирегуларних миграција и борби против прекограничног криминала“, казао је министар Гашић.

Министар је истакао и важност сарадње у борби против организованог криминала и нагласио да је за њену успешност неопходна брза размена информација и заједнички рад две полиције.

Министар Спасовски истакао је пријатељске односе и партнерство две државе и указао да те односе прати и интензивна сарадња два министарства унутрашњих послова.

Нагласио је да је безбедносна ситуација на македонским државним границама стабилна и без значајнијих промена и прецизирао да је током 2022. године забележен тренд повећања покушаја илегалних прелазака од 31,22 одсто, као и да је спречен 27.391 покушај илегалног преласка границе.

Према његовим речима, тај тренд настављен и у јануару ове године.

„Желим да изразим велику захвалност за допринос МУП-а Републике Србије упућивањем полицијских службеника који учествују у заједничкој операцији појачаног надзора јужне границе, која значајно доприноси јачање капацитета у борби против илегалних миграција, што је од непроцењивог значаја за нашу земљу с обзиром на притисак са којим се суочавамо на јужној граници. Могу само да изразим речи хвале за сарадњу са српским колегама, који су присутни на нашој јужној граници и који својим искуством, знањем и устаљеном радном праксом доприносе развоју капацитета македонске граничне полиције“, рекао је министар Спасовски.