BEOGRAD: MEMORIJALNA AKADEMIJA DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI, POSVEĆENA PROGONU SRBA U AKCIJI OLUJA

BEOGRAD: MEMORIJALNA AKADEMIJA DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI, POSVEĆENA PROGONU SRBA U AKCIJI OLUJA

05/08/2015 Off By

– U državi namenjenoj samo za Hrvate, bezumnici su nas pobili ili proterali, a srpska ognjišta pretvorili u oganj, trujući pritom bunare i ubijajući stoku. Za samo 48 sati, u zverskoj akciji, koju je jedan deo svetske zajednice incirao, a drugi bio ne zainteresovan, rešen je hrvatski problem, koji se zvao Srpska Krajina, teritorija pod zaštitom Ujedinjenih nacija, rekao je predsednik Nikolić


toluja

 

Ranka Čičak

 

– PRE dvadeset godina, proterivanjem i ubijanjem Srba iz Hrvatske dovršen je istorijski zadatak Pavelićeve NDH – poručo je svetu predsednik Srbije, Tomislav Nikolić sa memorijalne akademije Da se zločin ne zaboravi, posvećene progonu Srba u hrvatskoj akciji Oluja i objasnio:

– U državi namenjenoj samo za Hrvate, bezumnici su nas pobili ili proterali, a srpska ognjišta pretvorili u oganj, trujući pritom bunare i ubijajući stoku. Za samo 48 sati, u zverskoj akciji, koju je jedan deo svetske zajednice incirao, a drugi bio ne zainteresovan, rešen je hrvatski problem, koji se zvao Srpska Krajina, teritorija pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Treći ustaški metoda – pokrštavanje i zastrašivanje Srba ostavljen je uzadatak novostorenoj demokratskoj Hrvatskoj, članici EU. Danas su pali tako nisko, da stradanje i patnju nemoćnih slave kao svoju pobedu, kao dan kada su obnovili ustašku državu, koja je bila priznata jedino od Hitlera. Velikog li junaštva – dići se uz pomoć svetskih silnika na slabijeg. Organizovali su i vojnu paradu. Nisu njom obeležili dan pobede nad fašizmom i nad koncentracionim logorima i genocidom. Kud bi protiv sebe. Paradom su proslavili dan kada su nekažnjeno pobili i proterali svoj narod. Paradom poručuju proteranim Srbima – ne vraćajte se, sve vas čeka ponovo.
Nikolić kaže da čovek nije zver i da na njegovom obrazu ostaje pečat zlikovca, a ne miri se s zločinom koji je počinio:
– Onaj deo hrvatskog naroda, koji sada kroji sudbinu svoje države i određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom, mora da živi sa tim. Srpska strana konstantno pruža ruku pomirenja, a druga , na sva zvona slavi tuđu nesreću i bol. Srbi neprekidno pokušavaju da budu lojlni građani Hrvatske. Oni su i u stara vremena doprinosili naučnom i kulturnom razvitku. Jedan od njih, Nikola Tesla, svojim izumima je osvetlio ceo svet, mada to nije prosvetilo Hrvatsku.
Srpski predsednik je upozorio da je za budući život generacija potreban kompromis i stvaranje osećaja zajedništva, a ne mržnja i potcenjivanja. Da bi manjinske zajednice državu shvatile kao svoju, treba da imaju život dostojan čoveka. Makar pravo na svoj jezik, pismo, veru, istoriju i kulturu:
– Dok Srbi u Hrvatskoj nemaju prava na naziv ulica na svom pismu, u Srbiji manjinske zajednice imaju Ustavom zagarantovana prava veća od onih koje imaju Srbi. Naši obrazi su čisti, a naš hleb je spreman da ode tamo odakle su dolazile kamenice koje su potezali na nas. Mi ne tražimo primenu reciprociteta, već samo primenu minimuma ljudskog dostojanstva. Da bi posle Oluje imali odakle da zajedno krenemo dalje.
Patrijarh Irinej potsetio je na dosadašnja stradanja Srba:
– Godinama smo držali betonirane jame gde su ležali ostaci našeg napaćenog naroda. U ime lažnog bratstva i jedinstva smo prikrivali istinu. Da je bilo blagoslova i drugih ljudi na čelu crkve, istorija bi drukčije izgledala. Zato sada činimo sve za bolje odnose s katoličkom crkvom. Dobili smo predlog iz Vatikana da mi,kao predstavnici katoličke i pravoslavne crkve napravimo komisiju koja bi ispitala razloge ovolike mržnje između srpskog i hrvatskog naroda. Mi smo prihvatili i poručujemo da ćemo Jasenovac i druga stratišta oprostiti, ali ne možmo zaboraviti.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica, Miodrag Linta kaže da je ova manifestacija organizovana, kako bi se poslao apel svetskoj javnosti da traži od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini kažnjavanje svih odgovornih za zločine protiv Srba i da poštuju ljudska prava svih koji žive na ovom prostoru:
– Pisali smo Evropskom parlamentu da primora Hrvatsku da kazni ratne zločine nad Srbima i prestane da slavi Oluju.
Linta je zahvalio beogradskom rukovodstvu što je prihvatilo molbu da se na Ušću napravi spomenik stadalim Srbima. Na konkurs je već stiglo 19 rešenja, ali ni jedno se naručiocima nije dopalo, pa će se konkurs ponoviti. <


DOGAĐAJI – DANAS

58venciVUČIĆ: SA HRVATSKOM IMAMO MIR, ALI ŠALJEMO PORUKU DA SE ZLOČINI NE MOGU ZABORAVITI

Vučić je rekao da je Oluja strašan zločin i pitao zašto je Srbija o tome do sada ćutala.Reka

 

 

 

Unregistered RawShooter essentials 2005 1.1.2 bld 14

REAGOVANJE «MINISTARSTVA PROSTORA»: STOP RASPRODAJI JAVNE SVOJINE!

Ovaj Zakon doneće konačnu rasprodaju preostalog “porodičnog nakita”, što će doneti skromni i kratkoročni dobitak, ali i ostaviti

 

 

95024-pojasREZULTATI KONTROLE KORIŠĆENJA SIGURNOSNIH POJASEVA

Biro za saradnju s medijima MUP-a PRIPADNICI saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 27. jula do 2. avgusta

 

 

Ppoli28OKAZNE VEŽBE SPAŠAVANJA KOJU SU IZVELI PRIPADNICI PRVOG RONILAČKOG CENTRA ŽANDARMERIJE NA ADI CIGANLIJI

“Moramo da vodimo računa o našoj deci i zato molim sve roditelje da obrate pažnju na to da