Гојковић на Глобалном Самиту жена у Абу Дабију

Гојковић на Глобалном Самиту жена у Абу Дабију

21/02/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo kulture

 

Потпредседница Владе Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић изјавила је данас да је равноправност жена значајно унапређена у последњих 100 година, истакавши да је то заслуга великог труда и храбрости многих генерација жена које су радом, талентом и одлучношћу прокрчиле пут многима, због чега се сви заједно морамо залагати да и даље јачамо лидерство жена и да се њихов глас чује у свим друштвеним сферама.

 

Гојковић је, на отварању Глобалног Самита жена у Абу Дабију, указала да је пре само једног века у већем делу планете било незамисливо да жене имају лидерску улогу у друштву и навела да је временом и све већом и видљивијом улогом које су жене добијале, постајало кристално јасно да лидерске позиције нису ексклузивно право такозваног “јачег пола”, већ напротив.

Министарка је нагласила да су друштвена пракса и бројна научна истраживања показала да је лидерство, првенствено посматрано као вештина рада с људима и способност утицања на њих, својствено женама барем исто толико колико и мушкарцима.

Наводећи да пут до таквог схватања нигде на свету није био ни једноставан, ни лак, истакла је и примере из Србије који показују како су жене оствариле значајан друштвени утицај, чак и пре него што се то догодило у другим деловима Европе.

„Чувена Милица Томић, полиглота и родоначелник борбе за права жена, била је прва жена политичар и уредник новина у Србији и шире. Од 757 посланика на историјској Великој народној скуштини 1918. године, седам су биле жене, међу којима и Милица Томић. То је био велики искорак не само за Србију, већ и за модерну Европу, у којој жене још увек нису могле да гласају. Ксенија Атанасијевић, прва жена која је докторирала у Србији пре тачно 101. годину, у свом професионалном напредовању пролазила је кроз велики отпор својих мушких колега. Упркос томе, за дванаест година рада на универзитету успела је да изради преко 250 радова из филозофије, етике, естетике и античке књижевности и постане један од симбола афирмације начела родне равнопоравности у Србији и региону“, навела је Гојковић.

Министарка је истакла да је данас, сто година касније, Србија земља у којој су жене на лидерским позицијама редовна и природна појава, а да трећину министара у Влади Србије чине жене, које су на водећим позицијама и у бројним важним државним институцијама, јавним предузећима, великим приватним компанијама, установама културе и спортским организацијама.

Такође, Гојковић је рекла да је све то, као и бројни други примери широм света потврда да данашњи свет почива на неизоставној и незамењивој улози жена лидера.

Гојковић је подсетила да је у ресору културе посебно видљиво колику важност имају жене и да се показало да било као ствараоци, стручњаци, директорке музеја, галерија, библиотека и других установа, жене поседују не само аутентични уметнички сензибилитет, већ и велики дар за управљање, стратешко размишљање и иновирање.

„Примера за то има много, и данас и у прошлости. Ове године, Србија и Унеско обележавају 150 година од рођења велике српске и светске сликарке Надежде Петровић. По много чему јединствена личност, успела је да интегрише српско сликарство у модерне европске токове крајем 19. и почетком 20. века. Била је део велике плејаде српских сликара свога доба, а иако жена, међу свима њима остала је убележена као особа са најмодернијим и најнапреднијим уметничким и друштвеним ставовима“, рекла је Гојковић.

Председница Координационог тела за родну равноправност указала је и да се током више од три деценије у јавном и политичком животу много пута сусретала са великим државницама, припадницама дипломатског кора и политичким лидеркама и да су жене тог формата дале велики допринос, инспирисале бројне генерације и дале им подстрек да превазиђу ригидне и застареле флоскуле о „мушком свету у коме живимо“.

Навела је да је савремени свет пун бројних изазова, а све чешће и неслућених и нежељених догађаја, какви су пандемија или природне катастофе и да се у вртлогу криза, показало да су жене увек на првим линијама борбе и да су управо оне подносиле највећи терет.

„Изградња мира, друштвена интеграција и управљање напретком, три су лица исте појаве: хуманог развоја наших друштава и човечанства. Искуство нас је научило да је за остваривање ових универзалних циљева потребно истовремено и равномерно укључивање оба пола. У супротном, свет каквим га познајемо, и од кога немамо бољи и лепши, склизнуо би у самодеструкцију и негирање самог себе и кључних вредности на којима је изграђен, а међу којима родна равноправност заузима једно од најважнијих места“, нагласила је Гојковић.

Глобални самит жена у Абу Дабију организује Светски Савет Муслиманских заједница у сарадњи са Општом женском унијом у знак сећања на 100 година од када су жене стекле право гласања и избора.

Самит се у Абу Дабију одржава се под покровитељством шеике Фатиме Бинт Мубарак, мајке нације, председнице Опште женске уније Уједињених Арапских Емирата и врховне председнице Фондације за развој породице, која је и отворила скуп, на коме учествују истакнуте државнице, предузетници, друштвени активисти, личности из културе, медијске личности и научници из бројних земаља.