Системски решити проблем обезбеђивања личних докумената за бескућнике

Системски решити проблем обезбеђивања личних докумената за бескућнике

20/02/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов отворио је данас, на Светски дан социјалне правде, скуп „Бескућништво – решавање питања личних докумената на путу ка друштвеној укључености“.

 

Жигманов је рекао да, тежећи хуманом друштву по мери свих људи који у њему живе и поштујући солидарност и одговорност, негујемо достојанство свих својих грађана и обезбеђујемо једнаке шансе за напредак и развој, не заборављајући најугроженије и најрањивије друштвене групе, које без помоћи шире друштвене заједнице не би могле да реше своје основне егзистенцијалне проблеме.

Министар је додао да се социјална правда огледа и кроз дијалог, осветљавањем свих ових проблема, усвајањем најбољих решења и применом мера за њихово превазилажење.

На скупу је усвојена Сагласност о поступању у којој се Министарство обавезује да ће организовати састанке са свим релевантним институцијама и организацијама у циљу бржег решавања питања личних докумената особа и у ситуацији бескућништва.

Уводна излагања имали су секретарка Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда Александра Чамагић, народна посланица и заменица председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова НСРС Наташа Тасић Кнежевић, народна посланица и чланица Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва НСРС Оља Петровић, заменица Заштитника грађана Наташа Тањевић, помоћница начелника Управе за управне послове Министaрства унутрашњих послова Сузана Станић Царевић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић и представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић.

Министар Жигманов и секретарка Чамагић обишли су данас и Прихватилишту за децу Београд и упознали се са условима боравка деце у њему.

Трећи по реду друштвени дијалог на тему бескућништва организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Градским секретаријатом за социјалну заштиту.