REAGOVANJE «MINISTARSTVA PROSTORA»: STOP RASPRODAJI JAVNE SVOJINE!

REAGOVANJE «MINISTARSTVA PROSTORA»: STOP RASPRODAJI JAVNE SVOJINE!

04/08/2015 Off By

Ovaj Zakon doneće konačnu rasprodaju preostalog “porodičnog nakita”, što će doneti skromni i kratkoročni dobitak, ali i ostaviti dugoročne posledice za buduće generacije


Unregistered RawShooter essentials 2005 1.1.2 bld 14

 

Ministarstvo prostora

 

SA ZAPREPAŠĆENJEM smo primili vest o donošenju Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije pre nekoliko dana u Skupštini Srbije.

U maniru najboljih operacija zataškavanja, ovaj Zakon donet je po hitnoj proceduri, u sred leta i u jeku godišnjih odmora.
Problem nedovoljno kvalitetnog upravljanja resursima, u ovom slučaju prostorima, problem je koji pritiska naše gradove i našu zemlju već duži niz godina.
Ovaj Zakon doneće konačnu rasprodaju preostalog “porodičnog nakita”, što će doneti skromni i kratkoročni dobitak, ali i ostaviti dugoročne posledice za buduće generacije.
Više puta je naglašavano da država ne zna sa čime raspolaže jer je u procesu izrade jedinstveni registar imovine, pa tako ne može se ni govoriti o promišljenom raspolaganju.
Nekretnine, za koje se još uvek ne zna ni koje su, po ovom Zakonu prodaju samo povlašćenoj kategoriji prethodnih zakupaca ovih prostora, što će omogućiti određenom broju ljudi, da pod privilegovanim uslovima, steknu veliku imovinsku korist.
Nikakve javne rasprave i konsultacija sa stručnjacima i uopšte javnim mnjenjem nije bilo, uprkos tome što se radi o Zakonu koji reguliše oblast javnog dobra koje su generacije unazad stvarale.
Možda najbitnije, protivimo se ovom Zakonu, zbog toga što verujemo da njime vlast želi prikriti svoju nesposobnost upravljanja, i ovom neshvatljivom rasprodajom želi da na brz način zakrpi neke od rupa u budžetu, ali i da omogući određenom broju ljudi da pod privilegovanim uslovima steknu veliku imovinsku korist.
Zato mi kažemo – NE rasprodaji!
Ali i kažemo – DA dijalogu o novim, održivim i inovativnim modelima upravljanja, raspolaganja i civilne kontrole nad korišćenjem javnih dobara.
Apelujemo na nadležne da ovaj Zakon odbace i stopiraju njegovu primenu.
Apelujemo na nadležne i da otvore proces iznalaženja novog modela upravljanja javnim dobrima koji bi građane vratio u fokus, dao im moć i pravo koje zaslužuju.
Kolektiv Ministarstvo prostora je u nekoliko navrata reagovao i izražavao pogubnost ne domaćinskog i rasipničkog ponašanja prema sredstvima u javnoj svojini – kako onima kojima upravljaju opštine i gradovi. Videti “Otvoreno pismo zatvorenim prostorima”, dostupno na: http://issuu.com/ministarstvoprostora/docs/ministarstvo_prostora_-_pismo_nadle tako i predlagao konkretne mere i mogućnosti – videti “Ko i kako raspolaže javnom svojinom”, dostupno na: http://issuu.com/ministarstvoprostora/docs/ko_i_kako_raspola__e_javnom_svojino)
Korist od zakona mora biti na strani građana, a ne već povlašćenih elita!<


DOGAĐAJI – DANAS

95024-pojasREZULTATI KONTROLE KORIŠĆENJA SIGURNOSNIH POJASEVA

Biro za saradnju s medijima MUP-a PRIPADNICI saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 27. jula do 2. avgusta

 

 

Ppoli28OKAZNE VEŽBE SPAŠAVANJA KOJU SU IZVELI PRIPADNICI PRVOG RONILAČKOG CENTRA ŽANDARMERIJE NA ADI CIGANLIJI

“Moramo da vodimo računa o našoj deci i zato molim sve roditelje da obrate pažnju na to da

 

 

vucic-cenzolovkaKONFERENCIJA ZA MEDIJE PREMIJERA ALEKSANDRA VUČIĆA

Na današnji dan deficit u budžetu Srbije je za prvih sedam meseci 25 milijardi dinara. Dakle, imamo mal

 

 

marko-blagojevicUGOVOR ZA STUDIJU UNAPREĐENJA ZAŠTITE OD VODA U SLIVU REKE KOLUBARE

Studija je deo projekta koji finansira Vlada Japana sa 3,6 miliona dolara, a sprovodi Program UNDP u saradnji

 

 

rasim287MINISTAR LJAJIĆ RAZGOVARAO SA DIREKTOROM YUTE

Ljajić je istakao da je novim Zakonom o turizmu, čiji će predlog biti na narednoj sednici Vlade i