Србија и Финска заинтересоване за јачање енергетске сарадње

Србија и Финска заинтересоване за јачање енергетске сарадње

20/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Републике Финске у Републици Србији Кимом Лахдевиртом о плановима Министарства рударства и енергетике и унапређењу билатералне сарадње.

Министарка је на почетку састанка истакла да је у току финализација ревидираног нацрта Интегрисаног националног енергетског и климатског плана и да ће ускоро уследити јавне консултације. „У том стратешком документу заједно са Стратегијом развоја енергетике до 2050. определићемо се за јасан правац, водећи се пре свега заштитом интереса становништва и привреде. Амбициозни смо, али морамо да будемо и реалистични, нарочито када је реч о плановима за наредних шест-седам година. Сигурност снабдевања и доступност енергије су највиши циљеви, на које нас је светска криза још једном подсетила и то у пуном интензитету “, рекла је Ђедовић.

Она је додала и да је завршена јавна расправа о Изменама закона о коришћењу обновљивих извора енергије, чија ће примена омогућити више ОИЕ на мрежи, без угрожавања нашег електроенергетског система. “Морамо додатно ојачати наше хидро капацитете, али и боље искористити сунце и ветар као изворе енергије“, навела је Ђедовић.

Амбасадор Кимо Лахдевирта је подсетио да је финска компанија Taaleri Energia део Чибука 1, највећег ветропарка у Републици Србији, и да је заинтересована за наставак сарадње у оквиру пројекта Чубук 2. Складиштење енергије електричне могло би бити ново поље будуће сарадње, навео је Лахдевирта и истакао да управо у тој области финске компаније имају веома развијену технологију, укључујући и систем складиштења путем пешчаних батерија.