Modernizacija železnice najveća investicija u kvalitet i zaštitu vazduha

Modernizacija železnice najveća investicija u kvalitet i zaštitu vazduha

18/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas uručenju nagrade 1.500.000-om putniku voza „Soko“, koji saobraća od Beograda do Novog Sada, najavivši nova ulaganja u železničku infrastrukturu, budući da su, kako je naglasila, takva ulaganja izuzetno važna i za zaštitu životne sredine.

Brnabić je istakla da je ovaj brzi voz par ekselans projekat zaštite životne sredine jer, zahvaljujući njemu, ali i svim vozovima koji saobraćaju na toj relaciji, u atmosferu nije emitovano preko 170.000 kilograma ugljen dioksida.

Premijerka je istakla da ne postoji veća investicija u kvalitet i zaštitu vazduha od modernizacije železničke pruge.

Oni koji kažu da ništa nismo uradili, to tvrde zato što ne razumeju ceo koncept i šta sve znači  investicija u zaštitu životne sredine, poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, voz „Soko“ je prevezao 1,5 miliona putnika, a ta železnica je opslužila više od 2,6 miliona ljudi.

Ovo je novo lice Srbije, lice jedne napredne, prosperitetne zemlje i ovo je samo početak. Nastavljamo sa investicijama u železničku infrastrukturu, rekla je predsednica Vlade, potsetivši na to da je nastavljen drugi deo trase pruge od Novog Sada do Subotice, odnosno Kelebije.

Naši mađarski partneri rade svoj deo pruge, tako da ćemo mi u skladu sa svim rokovima, naš deo do Kelebije završiti do kraja 2024. godine, a očekujemo da mađarska strana svoj deo završi 2025. godine, što je izuzetno važno i za turizam, istakla je Brnabić.

Uručenju nagrade jubilarnom putniku Veljku Đokiću u železničkoj stanici „Prokop“ prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić, kao i generalni direktor „Srbijavoza“ Ivan Bulajić.