Ваљаоница бакра Севојно један од стубова домаће индустрије

Ваљаоница бакра Севојно један од стубова домаће индустрије

17/02/2023 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић/МУСТ

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да ће држава дати подршку Ваљаоници бакра у Севојну, која запошљава више од 1.100 радника и извози приближно 85 одсто производа, што је чини и главним снабдевачем наше одбрамбене индустријe.

 

Момировић је, након посете Ваљаоници бакра Севојно, истакао да је на данашњем састанку са руководством ове компаније отворено пуно тема, како би се пружила додатну подршка компанији Ваљаоница бакра Севојно у њеном даљем развоју и ширењу производње.

Министар је нагласио да рат на истоку Европе и енергетска криза, као и сви други изазови који прате политичку нестабилност на глобалном нивоу утичу на велики број индустрија, додавши да без индустрије нема перспективе и економског раста.

Момировић је рекао да заједничким снагама треба да превазиђемо изазове и решимо проблеме, јер Вљаоница бакра није само значајна за Ужице и Златиборски округ, већ и за целу државу.

„Преко 85 одсто производа је извозно оријентисано и она практично снабдева целу нашу одбрамбену индустрију. Kао држава морамо да дамо подршку инвеститору да настави да шири производњу и пласман производа на страним тржиштима”, рекао је министар Момировић.

Председник надзорног одбора Ваљаонице бакра у Севојну Деско Никитовић нагласио је да је током прошле године запослено 120 нових радника и изразио наду да је министар стекао добар утисак о овој фабрици која је један од највећих извозника и послодаваца у нашој земљи.

Њен велики значај за Републику Србију је неупитан и надам се да ћемо успети да решимо неколико ствари о којима смо данас разговарали, навео је Никитовић.

Такође, Никитовић је навео да је у плану изградња велике соларне електране у овој фабрици, а било је и речи око цене струје и других енергената који су важни за функционисање фабрике.

Према његовим речима, важно је и да се реши укључење са магистрале и проширење овдашње слободне царинске зоне.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић навела је су у овом граду задовољни пословањем великих компанија каква је и Ваљаоница бакра Севојно.

„Ми у Ужицу заиста можемо да будемо задовољни пословањем наших великих компанија каква је и Ваљаоница бакра Севојно. Поред тога што све своје обавезе према држави, банкама и запосленима измирује у року ова компанија сврстава се у сам врх листе најбољих компанија у Србији. И поред свих негативних дешавања на тржишту услед кризе узроковане ратом у Украјини, производња се увећава, извоз расте, а са друге стране и оно што је за нас у Ужицу веома важно, овде се запошљавају нови млади радници који желе да остану у граду“, рекла је градоначелница Ужица.