Даљи кораци на унапређењу економских односа Србије и Италије

Даљи кораци на унапређењу економских односа Србије и Италије

17/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Републике Италије у Србији Луком Горијем и представницима италијанске привреде о билатералној сарадњи две земље и даљим корацима на унапређењу економских односа две стране. Посебна тема састанка је било предстојеће одржавање Пословног форума Србија – Италија, којој две стране придају велики значај.

 

Брнабић је нагласила да билатералну економску сарадњу карактерише велики обим размене, која у 2022. достигла рекордну вредност. Уједно је оценила да је предстојеће одржавање пословног форума значајно због економских и политичких веза двеју земаља, истакавши области информационих технологија, универзитетске сарадње и вештачке интелигенције као посебну важне за даље продубљивање сарадње са Италијом.

Брнабић је захвалила амбасадору Италије на подршци коју нам та земља пружа на европском путу Републике Србије.

Амбасадор Гори је истакао да Италија посебну пажњу придаје унапређењу привредне сарадње са државама Балкана, а посебно са Србијом. Уједно је и најавио је да ће велики број италијанских компанија учествовати на Пословном форуму Србија – Италија.

Италијанске компаније претежно послују у традиционалним секторима у Србији, указао је Гори и нагласио да је циљ одржавања форума, поред даљег јачања сарадње у овим областима, уједно и успостављање нових области повезивања две земље.