Хуманитарна помоћ Турској и Сирији у медицинској опреми, лековима, роби и новцу

Хуманитарна помоћ Турској и Сирији у медицинској опреми, лековима, роби и новцу

17/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници, на предлог председника Србије Александра Вучића, Закључак о сагласности да се Републици Турској и Сиријској Арапској Републици упути хуманитарна помоћ у медицинској опреми, лековима, роби и новцу, као и сагласност за образовање оперативног тима за координацију те помоћи.

 

Оперативни тим ће прибављати информације о потребама Турске и Сирије у роби, одређиваће врсте, количине и приоритет њеног упућивања, начинима транспорта, као и координацијом слања новчане помоћи која је прикупљена од физичких и правних лица путем посебних бројева телефона који су отворени за ову намену.

До данас, у лековима и медицинској опреми за Сирију је издвојено 1,03 милиона евра а за Турску 1,01 милион евра. Што се тиче робе, за Турску је опредељена донација у вредности од 830,5 хиљада евра, док је за сирију намењена роба вредности 878 хиљада евра. Први контигенти медицинске опреме, лекова и робе већ су упућени у угрожена подручја.
Поред помоћи у роби и лековима и медицинској опреми, за ове две државе, погођене разорним земљотресом 6. фебруара 2023. године, издвојено је и по милион евра како би се допринело санирању хуманитарне катастрофе која се десила.

Влада је усвојила и Закључак о олакшавању транзита кроз царинско подручје Србије, ради допремања хуманитарне помоћи овим државама како би у најкраћем могућем року стигла до грађана који живе у подручјима погођеним земљотресом.

На седници је усвојен Закључак о сагласности да Министарство културе, као орган који врши надзор над законитошћу рада Филмског центра Србије у обављању поверених послова, преузме извршење послова спровођења конкурса и доношења одлуке о избору пројеката, најдуже 120 дана.