Реновиране просторије Управе за странце за бољи квалитет услуга

Реновиране просторије Управе за странце за бољи квалитет услуга

17/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишли су данас реновиране просторије у згради СИВ 3 у Новом Београду, у којима ће бити смештени припадници Управе за странце Полицијске управе за град Београд.

 

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да је Управа за странце раније била смештена у Савској улици, у којој су били лоши услови пријема странаца и услови рада полицијских службеника, а тиме и услуга недовољно квалитетна.

„Једна од првих ствари коју смо урадили у мандату нове Владе, коју сам урадила заједно са министром Братиславом Гашићем и његовим тимом, била је да отворимо нове просторије Управе за странце“, рекла је Брнабић.

Објаснила је да је први разлог за то био управо у чињеници да је Управа за странце прво лице Србије које странци који долазе у нашу земљу виде и да она треба да представља нашу државу у правом светлу, због чега је било потребно да се ова управа измести из Савске улице и да се побољшају услови рада полицијских службеника.

Брнабић је додала да је захваљујући привредном развоју Србије и паметној политици, персонификованој у председнику Републике Србије Александру Вучићу, Србија у 2022. години имала рекордни прилив странаца.

„Током 2022. године преко 65.000 странаца је дошло у Србију и пријавило се за привремени боравак, а припадници Министарства унутрашњих послова су издали преко 60.000 привремених боравака“, рекла је Брнабић и истакла да је више од 35.000 странаца тражило радну дозволу.

Према њеним речима, тај тренд настављен је и ове године, па је тако закључно са јануаром, било више од 8.000 захтева за привремени боравак.

Брнабић је истакла да је као председница Владе неизмерно захвална министру Гашићу, што је читав подухват око реконструкције и премештаја просторија Управе за странце, уз свесрдну помоћ Владе Србије, завршен за мање од месец дана.

Навела је да је следећи корак усвајање Закона о изменама и допунама Закона о странцима, који ће омогућити да се уместо две различите дозволе, боравишне и радне, странцима издаје само једна, што ће значајно поједноставити процедуру, омогућити да буде бржа и ефикаснија. Указала је да су измене закона у раду, да се ускоро очекује јавна расправа и изразила уверење да ће он током марта бити упућен у скупштинску процедуру.

Председница Владе захвалила се припадницима МУП-а, Управе за странце, јер су у скоро немогућим условима представљали Србију на прави начин.

Министар Гашић истакао је да су просторије које ће убудуће користити Управа за странце у потпуности обновљене, опремљене и прилагођене широком спектру послова које ова управа обавља, и захвалио се Влади Републике Србије на реализацији овог пројекта.

„Реализација овог пројекта потврђује наше континуирано ангажовање и истрајност у процесу унапређења и модернизације рада Министарства унутрашњих послова, а све са циљем постизања што веће ефикасности и, у овом случају, како би сви страни држављани који било којим поводом бораве у нашој земљи, на брз и квалитетан начин остварили своја права“, нагласио је министар Гашић.

Истакао је да је Србија постала изузетно атрактивна странцима, како туристички, тако и за живот и рад, пре свега захваљујући политици коју воде председник Вучић и Влада Републике Србије у циљу подизања привредног раста и раста бруто друштвеног производа.

„То је довело до додатног повећања обима посла полицијских службеника Управе за странце и јавила се потреба за адекватнијим просторијама, које ће им омогућити да у раду и поступању буду бржи и ефикаснији. Влада Републике Србије је препознала ту потребу и битно финансијски подржала реализацију овог пројекта и овом приликом желим да изразим велику захвалност председници Владе и министру финансија на томе“, нагласио је министар Гашић.

Објаснио је да се приликом одабира локације водило рачуна да се службене просторије налазе на приступачној локацији, која је добро повезана мрежом градског превоза, такође, да располаже са довољним бројем паркинг места и да нове службене просторије буду лако доступне особама са инвалидитетом.

„Овако организован и опремљен простор битно скраћује период чекања за заказивање термина и омогућава да у краћем временском року буде обрађен већи број захтева, што, свакако, страним држављанима омогућава још ефикасније и комфорније остваривање њихових права. Србија је озбиљна и уређена држава и сви који дођу у нашу земљу увериће се у озбиљност државне управе и њених институција. Оваква унапређења мреже услуга које пружа МУП имају велики утицај и значај на јачање поверења страних држављана и њихов осећај безбедности, што битно утиче на углед наше земље“, истакао је министар Гашић и пожелео полицијским службеницима Управе за странце успешан и квалитетан рад.