Српски спасилачки тимови свечано дочекани у Београду

Српски спасилачки тимови свечано дочекани у Београду

17/02/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић пожелео је добродошлицу припадницима специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а који су дошли из Турске и поручио им да је поносан на њих, јер су спасили три живота током осам дана и уз надљудске напоре помагали турском народу у спасавању угроженог становништва и санирању последица након разорног земљотреса.

 

„Када је председник Александар Вучић издао наређење да кренете у помоћ пријатељском народу Републике Турске, ви сте већ били потпуно спремни и кренули сте, а да нико од вас није питао ни да ли је тамо безбедно, колико ћете остати, шта ће вас тамо затећи. Успут сте једино размишљали о томе колико ћете брзо стићи на одредиште и хоћете ли успети да спасите макар један живот од многих које је несрећа оставила испод рушевина“, рекао је министар Гашић, додавши да су мисли грађана Србије и државног врха биле уз њих.

Истакао је да су припадници специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а неуморно и несебично радили на спасавању угроженог становништва и нагласио да је цела Србија поносна на њихову храброст.

„Спасили сте три живота и пуних осам дана неуморно, несебично и уз надљудске напоре помагали турском народу у санирању последица и спасавању угроженог становништва. Морам да поменем и веома посебног члана српских спасилачких тимова и довољно је да изговорим само његово име. Зиги је доказао да је заслужио своје место у тиму и исказао спремност и способност да непогрешиво пронађе преживеле испод рушевина. Желим да знате да сам јако поносан, да је цела Србија поносна на вашу храброст, хуманост и пријатељство које сте исказали, а којим сте показали оно најлепше и најчасније лице Србије. Доказ томе су и снимци вашег испраћаја од стране турских снага и мексичког тима“, поручио је министар Гашић.

Како је рекао министар Гашић, припадници специјалистичких тимова Сектора за ванредне ситуације МУП-а показали су да је наша држава увек међу првима у најтежим тренуцима, да смо солидарни и спремни да пружимо помоћ где год и коме год је потребна.

„Опремљени сте најмодернијом опремом и обучени и спремни да на сваки позив за помоћ одговорите за само два сата. Обезбедићемо вам додатну опрему и обучићемо још више ватрогасаца-спасилаца за деловање специјалистичких тимова у свим ванредним ситуацијама“, казао је министар Гашић, поручивши турском народу да може да рачуна на помоћ Републике Србије и нашег народа.

Амбасадор Републике Турске у Србији Хами Аксој захвалио се припадницима Сектора за ванредне ситуације на несебичној помоћи и спасавању људи из рушевина након разорног земљотреса.

„Поштовани припадници Сектора за ванредне ситуације, добродошли. Данас је јако значајан дан за нас. Ово је историјски дан у односима Турске и Србије. Ми смо се 6. фебруара суочили са разорним земљотресом, једним од највећих у историји човечанства. У овим тешким тренуцима Србија нас није оставила саме. Захваљујући председнику Вучићу и министру унутрашњих послова Гашићу припадници СВС-a одмах су се упутили у Турску. Тамо су спасили три лица. Никада нећемо заборавити то, они су сада наша браћа, браћа турског народа“, нагласио је Аксој.

Вођа специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Давор Видовић захвалио се у име својих колега министру Гашићу на бризи коју им је свакодневно исказивао и истакао да су специјалистички тимови апсолутно обучени, опремљени и спремни да у најкраћем року одговоре на сваки позив да помогну и ухвате се у коштац са свим опасностима и изазовима ванредних ситуација.

„Кренули смо без страха и дилема, али са огромном вољом и бескрајном надом да ћемо успети да спасимо животе и пружимо спас људима које је преплавило безнађе у тешкој борби за сопствене животе. По доласку, крочили смо на тло које је и даље подрхтавало. Родитељи који су тражили своју децу, деца која су тражила своје родитеље и све оне који су тражили своје најмилије под рушевинама. Нико од нас не може да опише речима радост и усхићење када смо коначно успели да пронађемо бар једну, за почетак једну живу особу, односно младу девојку од само 17 година и сваки пут када смо пронашли траг да је под рушевинама још неко жив“, нагласио је Видовић.

Током осмодневног ангажовања у Турској, српски спасилачки тимови спасили су три особе, једну 17-годишњу девојку након 108 сати пронашао је и извукао из рушевина наш тим, као и две особе које су лоцирали помоћу специјалне опреме и уз помоћ пса Зигија, који је умногоме допринео целој акцији спасавања. Нажалост, припадници Специјалистичког тима пронашли су и тела 23 лица.