Размена искустава и добрих пракси са Азербејџаном у области рада и социјалне заштите

Размена искустава и добрих пракси са Азербејџаном у области рада и социјалне заштите

16/02/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар Никола Селаковић састао се касно синоћ са министром рада и социјалне заштите становништва Азербејџана Сахилом Бабајевим, који је на позив председника Републике Србије Александра Вучића боравио у дводневној посети, приликом које је примио орден српске заставе првог реда.

 

Два министара, као копредседавајући Међувладине комисије за економску сарадњу и трговину између две земље, разговарала су о могућим терминима одржавања седме седнице ове Међувладине комисије, које би требало да се одрже крајем априла. Такође, разговарало се и о одржавању Бизнис форума Србије и Азербејџана.

Говорећи о тржишту рада, министар Селаковић рекао је да се Србија суочава са недостатком квалификоване радне снаге и да предстоји доношење стратегија за превазилажење тог проблема. Такође, министар Селаковић је указао да је у Србији крајем 2022. године изменама и допунама закона уведен нов начин усклађивања пензија којим је ојачана веза између економског развоја земље и раста стандарда корисника пензија. Он је истако да су од новембра 2022. до јануара 2023. пензије у Србији увећане за 20.8%, што представља значајно повећање пензија.

Када је реч о систему социјалне заштите, министар Селаковић је рекао да се у нашој земљи окончава процес дигитализације рада центара за социјалну заштиту. Он је наведо да је дигитализовано 511 услуга, што ће допринети праведнијем остварењу социјалних права грађана, а поступке учинити много ефикаснијим и спречити евентуалне злоупотребе.

Говорећи о раду свог ресора, министар Бабајев је рекао да се захваљујући реформама и умрежавању система успело у повећању минималних износа пензија, минималних зарада, као и социјалних давања у Азербејџану. Он је навео да је значајан корак у реформама била и аутоматизација система пружања услуга грађанима и успостављање Агенције за одрживо и оперативно пружање социјалних услуга, пре три године. Министар Бабајев је објаснио да се функционисање оваквог пружања социјалних услуга и давања на основу остварених права, врши и путем апликације за паметне телефоне.

Министар Бабајев упознао је министра Селаковића да је у Азербејџану спроведена дигитализација пензијског система која се спроводи путем јединствене електронске платформе. Сваки осигураник може у реалном времену да врши контролу над индивидуалним личним рачуном за своје обрачунате и уплаћене месечне доприносе.

Министар Селаковић и министар Бабајев су још једном потврдили пријатељске односе две земље, и истакли важност размене искустава и добрих пракси између два министарства.