Нема толеранције за нелегалну трговину и избегавање плаћања пореза

Нема толеранције за нелегалну трговину и избегавање плаћања пореза

14/02/2023 Off By BERB

Foto: must.gov.rs

 

Републичка тржишна инспекција Министарства унутрашње и спољне трговине спровела је током протеклог викенда акцију која jе имала за циљ откривање нелегалне трговине акцизном робом у Србији.

 

Министар Томислав Момировић је истакао да Министарство унутрашње и спољне трговине и Сектор тржишне инспекције неће дозволити пословање у сивој зони и да неће бити толеранције за нелегалну трговину и избегавање плаћања пореза, и додао да је један од приоритета борба против сиве економије како би се обезбедили фер услови за све учеснике на тржишту, као и да је овој години предвиђен појачан надзор на местима на којима се очекује нелегална трговина.

Републичка тржишна инспекција је током акције која jе имала за циљ откривање нелегалне трговине акцизном робом поднела велики број прекршајних пријава.

Момировић је рекао да је извршено 229 инспекцијских надзора и затечено 43 нерегистрована субјекта који уопште немају право да учествују у промету роба. Њима је забрањен даљи рад и одузета је роба која је затечена у промету.

Такође, инспектори су изрекли и 138 прекршајних налога, а за теже прекршаје ће бити поднето 63 захтева за покретање прекршајних поступака по основу Закона о трговини и Закона о инспекцијском надзору.

Новчане казне предвиђене овим законима у износу од 200.000 динара до 2.000.000 динара за правна лица, док су за физичка лица у износу од 50.000 до 500.000 динара.