Србија одбија инсинуације о умешаности својих грађана у могуће насиље у Молдавији

Србија одбија инсинуације о умешаности својих грађана у могуће насиље у Молдавији

14/02/2023 Off By BERB

Foto: msp.gov.rs

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић данас је у телефонском разговору са потпредседником Владе и министром иностраних послова и европских интеграција Републике Молдавије Никуом Попескуом истакао да Србија одлучно одбија сваку инсинуацију о потенцијалној умешаности наших грађана у могуће насилне догађаје у Молдавији, како је изјавила молдавска председница Маја Санду.

 

Министар Дачић је истакао да су Србија и Молдавија пријатељске земље и да су увек једна другу подржавале по питању територијалног интегритета, те зато тражимо од молдавских државних органа да сваку информацију о наведеним претпоставкама доставе нашим безбедносним службама. Србија и тражи све информације о томе како би спречила да било ко из Србије учествује у оружаним и насилним акцијама било где у свету, што је строго кажњиво по нашем закону.

Министар Попеску је рекао да су наведене информације добијене од украјинске обавештајне службе и да их све проверавају, додајући да досад није било таквих примера укључености грађана Србије, као и да ће све информације размењивати наше безбедносне службе.

Двојица министара су се сагласили да треба уложити максимум напора да не дође до нарушавања добрих и пријатељских односа Србије и Молдавије, те да треба спречити све негативне последице ових дезинформација, укључујући и све што се дешава везано за одигравање фудбалске утакмице ФК Шериф – ФК Партизан.