3. AVGUST

3. AVGUST

03/08/2015 Off By
1884. – Završen je železnički most u Beogradu na reci Savi, anarednog meseca puštena je u saobraćaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.>>>

-216. – Kartaginski vojskovođa Hanibal je u Drugompunskom ratu kod Kane, u jugoistočnoj Italiji, naneo najteži poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva. Rim je zahvatila panika, koja je zapamćena po izreci “Hanibal ante portas” (Hanibal pred vratima).
1347. – Engleski kralj Edvard III (Ednjard) zauzeo je u stogodišnjem ratu francuski grad Kale, koji je ostao pod engleskom vlašću do 1558.
1460. – Škotskog kralja Džejmsa II (James), kojeg su savremenicinazivali “Džejms gnevnog lica”, ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.
1492. – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) isplovio je na brodu “Santa Marija” iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje prema zapadu na kojem je otkrio Ameriku.
1571. – Turci su, nakon jedanaestomesečne opsade, zauzeli grad Famagustu na Kipru i izvršili masakr stanovništva.
1675. – Francuzi su pobedili holandsku i špansku flotu kod Palerma i zauzeli Siciliju.
1770. – Rođen je Fridrih Vilijem III, pruski kralj od 1797. do 1840. Izgubivši rat sa Napoleonovom vojskom bio je prisiljen, Tilzitskim mirom (1807), da Napoleonu preda gotovo pola države. Jedan je od potpisnika saveza Sveta alijansa koji su, posle Napoleonovog pada, sklopile Rusija, Pruska i Austrija.
1778. – U Milanu je otvorena operska kuća Skala (Teatro alla Scala), delo arhitekte Đuzepea Pjermarinija (Giuseppe Piermarini).
1858. – Engleski istraživač Džon Spik (John Speake) otkrio je jezero Viktorija, izvorište reke Nil.
1872. – Rođen je Hakon VII (Haakon), norveški kralj od 1905. dosmrti 1957. Odbijanjem da abdicira podstakao je svoj narod da organizuju pokret otpora nemačkoj okupaciji u Drugom svetskom ratu.
1881. – Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueckog kanala.
1884. – Završen je železnički most u Beogradu na reci Savi, anarednog meseca puštena je u saobraćaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.
1903. – Rođen je tunižanski državnik Habib Ben Ali Burgiba(Bourguiba), vođa borbe za nezavisnost i prvi predsednik Tunisa od 1957. Za doživotnog predsednika proglašen je 1975, ali je u državnom udaru 1987. zbačen s vlasti.
1904. – Sa Volujice, brda iznad Bara, prvi put su emitovani radiotalasi na Balkanskom poluostrvu. Puštanju u rad radio-telegrafske stanice prisustvovalo je više hiljada gostiju i zvanica iz cele Crne Gore, među kojima su bili knjaz Nikola i Guljelmo Markoni (Guglielmo Marconi), jedan od pronalazača bežične telegrafije.
1904. – Britanci su napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, averski vođa dalaj lama je pobegao u Urgu (Ulan Bator).
1914. – Nemačka je objavila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtev Nemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Nemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.
1924. – Umro je engleski pisac poljskog porekla Džozef Konrad (Joseph Conrad), autor pomorskih priča i romana (“Lord Džim”, “Nostromo”, “Srce tame”, “Tajfun”).
1936. – Američki atletičar Džesi Ovens (Jesse Onjens) je skokomu dalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu.
1940. – Litvanija je formalno postala deo SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika.
1954. – Umrla je Gabrijel Kolet (Gabrielle Colette), jedna od najpopularnijih francuskih književnica 40-tih godina. Bila je član Akademije Gonkur i Belgijske kraljevske akademije, a 1953. postala je oficir Legije časti.
1958. – Američka atomska podmornica “Nautilus” je pod komandom Vilijama Andersona (William) prva prošla ispod ledenog pokrivača Severnog pola.
1977. – Umro je kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta zanezavisnost od Velike Britanije i prvi predsednik Kipra od 1960. do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.
1996. – UN su saopštile da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade Hutu civila u seriji pokolja izvršenih između aprila i jula.
2001. – U Beogradu je ubijen bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Momir Gavrilović, što je dovelo do najteže političke krize u Demokratskoj opoziciji Srbije od njenog dolaska na vlast u oktobru 2000, kada je na izborima srušila desetogodišnji režim Slobodana Miloševića.
2002. – Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić primio je u Pragu (Češka) nagradu Fondacije Vaclav Polak za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.<


NA DANAŠNJI DAN

hb_142. AVGUST

1903. – U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobođenje od turske vlasti tokom kojeg je stvorena “Kruševska

 

 

 

Dimitrije-Davidovic1. AVGUST

1813. – U Beču je izašao prvi broj “Novina serbskih”, prvog srpskog dnevnog lista. List su pokrenuli Dimitrije

 

 

vuk_mandusic31. JUL

1648. – U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana

 

 

 

Ford+t30. JUL

1863 – Rođen je američki automobilski magnat Henri Ford, proizvođač i konstruktor koji je najviše doprineo naglom razvoju