Посета председника НC Републике Српске Ненада Стевандића Србији

Посета председника НC Републике Српске Ненада Стевандића Србији

13/02/2023 Off By BERB

Foto: Skupstina Srbije

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Народне скупштине Републике Српске др Ненадом Стевандићем. Др Орлић је изразио задовољство јер председник Народне скупштине Р. Српске своју прву службену посету од ступања на дужност реализује управо посетом Београду.

 

Саговорници су заједнички констатовали да Република Српска и Република Србија гаје најближе односе, који су претходних година подигнути на највиши ниво икада, те изразили спремност за наставак интензивне сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Током састанка је било речи о даљем економском повезивању, посебно када је реч о трговинској размени и инвестицијама. На агенди разговора нашла се и тема наставка реализације заједничких пројеката, са посебним акцентом на значај изградње ауто-пута Београд-Бањалука, хидроелектране на Дрини, меморијалног центра Доња Градина и других инфраструктурних пројеката. Истакли су и значај великог броја пројеката локалне и комуналне инфраструктуре, које Србија финансира у бројним општинама Републике Српске, али и у општинама Федерације у којима живи српски народ.

„Србија је економски лидер у региону са здравим буџетом и стабилним јавним финансијама, што и нама у Републици Српској улива сигурност и ствара услове за наставак сарадње“, поручио је др Стевандић.

Председници скупштина Српске и Србије размотрили су политичку ситуацију у региону и потврдили међусобну подршку и усаглашене ставове по свим важним питањима. Др Орлић је изразио захвалност Републици Српској, њеном народу и изабраним представницима, на подршци државној политици мира, стабилности и развоја коју Република Србија спроводи на челу са председником Републике Александром Вучићем.

„То је политика коју подржава народ Србије, а коју водимо и ми у Народној скупштини, као и Влада Србије“, рекао је председник НС РС. „Хвала и на јасно исказаној подршци Републике Српске нашим државним напорима да заштитимо своје виталне интересе и свој народ на КиМ“, поручио је др Орлић.

Председник Народне скупштине Републике Србије и председник Народне скупштине Републике Српске су током разговора исказали опредељеност да и личним ангажовањем и на свим нивоима додатно унапреде већ богату међупарламентарну сарадњу, а након састанка одржали су заједничку конференцију за медије.