„Tehnološko ćoše“ za podizanje digitalne pismenosti penzionera

„Tehnološko ćoše“ za podizanje digitalne pismenosti penzionera

11/02/2023 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je danas u tri velika tržna centra u Beogradu postavljeno „Tehnološko ćoše“, s ciljem podizanja digitalne pismenosti penzionera, u okviru kampanje obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji.

Jovanović je u izjavi za Tanjug objasnio da penzioneri na ovim mestima mogu da dobiju informacije o tome kako da otvore nalog na portalu eUprave, kako da koriste društvene mreže i da komuniciraju sa svojim najbližima preko interneta.

On je naveo da akciju sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Kancelarija za mlade Beograda, s tim što se za sada ona organizuje samo u Beogradu, dok će u martu biti proširena na celu Srbiju.

Ministar je najavio da će tim povodom opet krenuti IT karavan, koji će obići sve veće gradove i opštine u zemlji, uz ocenu da su ranija iskustva sa ovim karavanom pokazala da građani vole da komuniciraju sa eUpravom.

Naime, kako je preneo, građani žele da dobiju informaciju o tome kako da na najlakši način otvore nalog na portalu elektronske uprave i koje sve usluge i podatke tamo mogu da vide i koriste.

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić  pojasnila je da najstariji sugrađani mogu danas i sutra, od 10 do 18 časova, doći u „Tehnološko ćoše“, koje je građanima na usluzi u tržnim centrima Galerija, Ušće i Delta siti.

Pomoći ćemo im da otvore naloge na portalu elektronske uprave, da preuzmu parametre za odgovarajuću mobilnu aplikaciju kako bi mogli da koriste usluge od poverenja, uputićemo ih na sve usluge na portalu za koje su  zainteresovani i na one koje, po našim procenama, mogu umnogome da im olakšaju aktivnosti i smanje odlaske na šaltere pošte i lokalne poreske administracije, navela je ona.

Takođe, kako je dodala, pored podrške koju pruža Kancelarija za IT i eUpravu, Kancelarija za mlade najstarijima pomaže da nauče kako da bezbedno i sigurno pronađu potrebne informacije na internetu, koriste društvene mreže, savremene alate za komunikaciju na daljinu, kako bi mogli da komuniciraju sa svojim najbližima širom sveta.

Pored ove akcije, najstarijima u Beogradu je povodom 100 godina penzijskog sistema omogućeno da danas besplatno obave određene preglede u više domova zdravlja, kao i da danas i sutra besplatno posete 27 muzeja i galerija u glavnom gradu.