“Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti” večeras (20h) u Domu kulture Studentski grad

“Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti” večeras (20h) u Domu kulture Studentski grad

11/02/2023 Off By BERB

Predstava je nastala 2021. godine u produkciji umetničkog festivala „Rovinj, Art&more” i „Opere b.b” iz Zagreba, i otada je predstava ostvarila brojna uspešna gostovanja u Beogradu u Bitef teatru, Novom Sadu (Újvidéki Színház), Zagrebu (Zagrebačko Kazalište Lutaka), u Zaječaru (Pozorište Zoran Radmilović) te nedavno u Londonu (28.09.2022), gde je predstava izvedena u Kensington & Chelsea Pozorištu, pred prepunim gledalištem.

 

Glumica Annamaria Serda je pisala tekst te tumači lik Karlote Grizi, dok hrvatski operni pevač Ronald Braus tumači lik Žila Peroa.Režiju potpisuje balerina i koreograf Ljiljana Gvozdenović, a muziku Darijan Ivezić. Na klaviru ih prati Mario Čopor.

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu Sv.Eufemija, Nagradu festivala „Rovinj, Art & more” za „Promociju i Revitalizaciju Kulturne Baštine Istre”.
Ovaj komad je osvežavajuć i drži pažnju do samog kraja. Dozirane muzičke celine u kojima glumci demonstriraju impresivne vokalne sposobnosti, dopunjene dijalozima i monolozima stvaraju jedinstven ambijent i bude različite emocije.Predstava „Karlota Grizi– od Vižinade do večnosti” nije samo obična priča o životu jedne primabalerine. To je priča o odnosu ljubavi i slobode i o njihovim granicama. Komad koji nam postavlja brojna pitanja poput – Mogu li ljubav i sloboda ići zajedno ili je u svetu muškaraca neminovno da ljubav znači odricanje od slobode i slobodnog izbora? Da li je moguće u partnerskom odnosu biti samostalan? I na samom kraju, ono što ostaje kao najjači utisak jeste svakako pitanje u kojoj meri se kao individue izgubimo kroz različite zahteve profesije, publike i nama bliskih osoba?

(Nedeljka Borojević, “Hoću u pozorište” 28.04.2022)
O predstavi….

„Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti” je dramska predstava sa muzičkim i plesnim deonicama koja prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi i njenu vezu sa čuvenim koregrafom Žilom Peroom. Delili su ljubav prema baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala. Karlota Grizi koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletne umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg). U srži drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, suradnik i ljubavnik. Naime posebno je intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za „Žizelu” međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene „Žizele”. On, dakle, u trenutku Carlottinog najvećeg uspeha, doživljava svoj najveći pad.

Ovo je temeljni sukob na kojem se bazira naša predstava koja Vas vodi kroz uspone i padove u odnosu i životu dvoje legendarnih umetnika, popraćeno plesnim deonicama i songovima.