Добре саобраћајне везе најважније за нове инвестиције

Добре саобраћајне везе најважније за нове инвестиције

10/02/2023 Off By BERB

Foto: Predrag Mitić

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас, након обиласка радова на првој деоници “Аутопута мира” од Ниша до Мердара, код Мерошине, да он значи живот за грађане овог дела Србије.

 

Весић је истакао да сваки део наше земље мора да буде саобраћајно повезан, а посебно овај део пошто је то и најбржа веза са Kосовом и Метохијом.

Према његовим речима, веома је важно да овај крај добије најпре брзу саобраћајницу, то јест аутопут полупрофила, а касније и пун профил аутопута, јер ће, како је навео, омогућити да се тај део Србије развија. Сваки аутопут значи нова радна места, нове инвестиције, нагласио је министар подвукавши да људи могу да остану и живе од свог рада управо тамо где и станују.

Изразио је захвалност партнерима из ЕУ, подсећајући да Унија помаже и даје грантове за изградњу аутопутева, али и да се већи део финансира из буџета Републике Србије, директно или преко Европске инвестиционе банке, са којом ће бити настављена сарадња.

Весић је указао да о значају овог пројекта довољно говори и чињеница да је, приликом јучерашње посете са председником Србије Александром Вучићем Kуршумлијској бањи, један од главних захтева људи који инвестирају у ту бању или тамо раде, био да се направи саобраћајна веза између тог места и аутопута.

Пројектом изградње аутопута Ниш – Плочник – Мердаре, дужине око 77 километара предвиђена је изградња 88 мостова, седам денивелисаних раскрснице и 35 тунела, а циљ му је боља регионална повезаност, уштеда у времену путовања, оперативним трошковима путовања и повећању безбедности.