Искористити соларни потенцијал на југу Србије

Искористити соларни потенцијал на југу Србије

10/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је данас домаћинство породице Стевановић у Лебану, које уз подршку државе на крову своје куће поставља соларни панел којим ће производити електричну енергију за сопствене потребе.

 

“Снага ове електране је 6 kW, a укупна вредност инвестиције је 990.000, а Министарство, односно Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, и Општина Лебане заједно су обезбедили 420.000 динара, од чега је 70 одсто обезбедила Управа, јер је реч о мање развијеној општини. Кад се заврши постављање панела, соларна електрана се у кратком року прикључује на мрежу и домаћинство постаје купац-произвођач”, рекла је Ђедовић, која је посетила Лебане у оквиру обележавања 100 дана раде Владе Србије.

Према речима министарке у општини Лебане у 22 домаћинства биће замењена столарија, а пет ће уградити соларне панеле, за шта ће држава и општина дати близу пет милиона динара субвенција. “Соларни потенцијал Србије, посебно на југу, значајно је већи од потенцијала, на пример, Немачке, али је далеко мање искоришћен за градњу соларних електрана. Желимо да то променимо и да покажемо да је улагање у соларне панеле врло исплативо и економично, а уз то доприноси и већој енергетској ефикасности”, рекла је Ђедовић.

Ђедовић је додала да домаћинство које је купац-произвођач енергије из соларних панела остварује уштеду од 30-40 одсто на рачуну. Уз коришћење субвенција које покривају до 50 одсто трошкова инвестиције, грађани ову инвестицију могу да отплате за четири до пет година.

Процедура за добијање субвенција за постављање соларних панела је уређена тако да буде што ефикаснија за грађане, па од момента расписивања јавног позива за грађане до потписивања уговора и одређивања термина за извођење радова, у просеку прође месец до месец и по дана, навела је министарка.

У претходном периоду Министарство је радило са другим институцијама да се смање пореска оптерећења и накнаде које плаћају купци-произвођачи, што ће допринети додатном смањењу рачуна за електричну енергију купаца-произвођача.

“У првих 100 дана Владе број купаца-произвођача повећан је за 90 одсто и сада их има скоро 900, од којих су више од 700 домаћинства, а укупна инсталисана снага соларних електрана које су поставили је 11 МW. Кроз нове измене закона радимо на томе да унапредимо положај купаца-произвођача тако да подстакнемо грађане да сами производе зелену електричну енергију”, рекла је Ђедовић.

Министарка је подсетила да су до сада реализована три јавна позива за енергетску санацију породичних кућа и станова и обезбеђене субвенције за око 20.000 домаћинстава. “За наредни период, обезбеђена су средства у износу од око 70 милиона евра. Јавни позив ће бити расписан у другој половини 2023, а очекујемо да ћемо са расположивим средствима моћи да обезбедимо субвенције за више од 50.000 домаћинстава у Србији. Такође, за наредне јавне позиве разматрамо могућности и механизме да већим износом субвенција подржимо социјално угрожене категорије становништва”, рекла је Ђедовић.