Nastavak rada na evropskim integracijama Srbije

Nastavak rada na evropskim integracijama Srbije

10/02/2023 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon predstavljanja rezultata 100 dana rada Vlade u Lebanu, da je Srbija napravila ogromne korake na putu ka Evropskoj uniji, što su pokazali i izveštaji Evropske komisije.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da smo ostvarili i dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, odnosno čitavim nizom dokumenata kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava u cilju nezavisnog sudstva, samostalnog tužilaštva, bez ikakvog uticaja politike.

Ona je, međutim, rekla da ne veruje da ćemo videti konkretne rezultate od toga, jer je sada uslov koji se postavlja uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, i da nam bez toga neće otvarati nove klastere.

To bi, kako je upozorila, predstavljalo novi uslov, imajući u vidu to da su do sada vladavina prava i dijalog sa Prištinom bili najvažniji za naše evropske integracije.

Premijerka je predočila da sada izgleda da je u stvari stepen usaglašenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji uslov svih uslova, a da će to možda biti i usvajanje francusko-nemačkog predloga.

Ona je rekla da država nastavlja rad na evropskom putu, podsetivši na to da je juče Predlog zakona o elektronskim komunikacijama upućen u Skupštinu, kao i da nas sada čeka rad na čitavom nizu zakona o medijima, definisanim Medijskom strategijom.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara da li se pregovara sa investitorima za otvaranje fabrika na jugu zemlje, rekla da će država izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ukinuti konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz naknadu, što će dodatno povećati nivo investicija u Srbiji.

Ona je navela da je u prvih 100 dana rada Vlade završen Nacrt izmena tog dokumenta i da sad predstoji javna rasprava, podsetivši na to da je Srbija u 2022. imala priliv direktnih stranih investicija u vrednosti od 4,4 milijarde evra.

Dolazili smo i u najtežim vremenima do najkonzervativnijih investitora, a to su nemački i japanski, što je bio signal da je Srbija sigurna i stabilna za investicije i da kompanije mogu tu bezbedno da investiraju, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, nemački investitori u Srbiji zapošljavaju 80.000 ljudi, a 95 odsto njih je reklo da bi ponovo investiralo u našoj zemlji i širilo poslovanje.

Predsednica Vlade je najavila da će sledeća velika kompanija u oblasti biotehnologije sa kojom će Vlada uspostaviti saradnju biti britanska Astrazeneka, što će biti dobra osnova za Bio 4 kampus, koji će početi da se gradi ove godine u Srbiji.