Гојковић са министром културе Кубе

Гојковић са министром културе Кубе

09/02/2023 Off By BERB

Foto: Ministarstvo kulture

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић започела је јуче званичну посету Републици Куби сусретом са министром културе Алпидиом Алонсом Грауом у Хавани и том приликом министри су, у оквиру обележавања 120 година дипломатских односа, потписали Меморандум о разумевању у области филма између две земље.

 

Гојковић и Алонсо Грау су нагласили да Србија и Куба ове године обележавају значајну годишњицу добрих и пријатељских односа које карактерише међусобна подршка по питањима од националног значаја и међусобно разумевање.

Гојковић је захвалила на подршци Кубе по питању Косова и Метохије, односно територијалном интегритету и суверенитету Србије и међународном праву.
Гојковић и Алонсо Грау су истакли да су две земље спремне да унапређују све видове сарадње, на пољу економије, здравства, образовања, науке и посебно културе која, како су нагласили, представља један од најважнијих сегмената сваког друштва и темељ опстанка једног народа.
”Имамо добру сарадњу и добре односе на политичком нивоу и важно је да наставимо да их развијамо како бисмо и данашње генерације упознали са нашим традиционалним односима, јер ми ове године обележавамо 120 година дипломатских односа”, рекла је Гојковић.

”Веома смо захвални на подршци коју нам пружате јер сте ви и земља хероја, слични смо по култури и сензибилитету”, истакао је министар културе Кубе.
Гојковић је указала да је данашње потписивање Меморандума о разумевању у области филма први корак у конкретизацији сарадње на основу Програма сарадње у области културе, који је потписан прошле године током посете тадашњег министра спољних послова Николе Селаковића Куби.

Министарка је истакла да је значајна обострана опредељеност за развој сарадње у области филмског стваралаштва и нагласила да Србија последњих година све више улаже у ову област, има одличне филмске раднике, и по броју снимљених филмова и серија постала је лидер у региону.

Министри културе су напоменули да Меморандум пружа могућност да се ради на размени искуства, као и могућности снимања коопродукција, имајући у виду богатство две кинематографије и велико искуство у овој области коју две земље поседују, као и чињеницу да је Србија лидер у свом региону, а Куба у Латинској Америци.

Министри су у том контексту истакли могућност сарадње и у области филмских фестивала и посебно промовисања ауторског филма који представљају богатство националних култура и договорили наставак одржавања манифестација недеље српског филма на Куби и кубанског филма у Србији.
„Можемо поносно да кажемо да имамо нашу националну кинематографију са филмовима који управо изражавају национални идентитет Кубе са богатом историјом коју представљамо, односно да кинематографија Кубе осликава наш живот“, рекао је Алонсо Грау.

Указао је и на то да у кубанској кинематографији ради велики број режисера, да са српским колегама могу да размене своја искуства поготово у области филмске продукције, као и да желе да промовишу кубански филм у Србији и српски филм на Куби.
„Желимо да наши стручњаци оду у Србију и виде шта је то што се ради на пољу продукције и да исто тако колегама из Србије понудимо наша искуства, односно да на Кубу доведемо српске стручњаке да нашим најмлађим продуцентима поделе своја искуства“, нагласио је.

Гојковић и Алонсо Грау су разговарали о сарадњи у области књижевности и издаваштва, односно о преводу књига како српских писаца на шпански језик, тако и кубанских на српски и да се омогући присуство српских уметника на културним манифестацијама на Куби.

Размотрили су и сарадњу у области балета, музике, плеса, ликовне уметности, као и области анимација које обе земље све више развијају последњих година и размени искустава.

На састанку је било речи и о сарадњи установа културе, посебно оних који баштине историју наших односа, као што су Музеј Југославије у Београду и Музеј револуције у Хавани и размотрили могућност сарадње кроз размену изложби.

Гојковић је упутила позив министру културе Кубе да посети Србију у циљу даљег развоја сарадње на пољу културе.

Гојковић ће, у оквиру посете Хавани, бити на отварању сајма књига, а отвориће и изложбу посвећену Николи Тесли, једном од најзначајнијих српских и светских научника и визионара.