Орлић са директором ОДИХР о наставку сарадње

Орлић са директором ОДИХР о наставку сарадње

09/02/2023 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са Матеом Мекачијем, директором Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР).

 

Сарадња НС РС и ОДИХР је током састанка оцењена као успешна и значајна, посебно у процесу спровођења свеобухватних реформи у Републици Србији претходних година.

Како је председник НС РС истакао, општи избори у Републици Србији, одржани 2022. године, спроведени су по најбољим условима од увођења вишестраначја у нашој земљи, уз претходне измене закона кроз које су имплементиране све мере договорене кроз међустраначки дијалог, и бројне препоруке посматрачких мисија ОДИХР. „На тај начин постигли смо најбоље изборне услове и највише демократске стандарде икада“, поручио је др Орлић.

Напоменуо је да је у НС РС у току расправа о законским актима који се односе на правосуђе, а којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године, као и да је Венецијанска комисија на поменуте предлоге дала позитивно мишљење. „Дуг процес је текао потпуно транспарентно и инклузивно. Усвајањем ових закона, у још једној важној области достижемо најбоље демократске стандарде у историји наше земље“, рекао је председник НС РС.

Саговорници су разговарали и о учешћу жена у политици, и истакли да је законом из 2020. године обезбеђено да на изборним листама буде најмање 40 одсто мање заступљеног пола. „На овај начин обезбедили смо до сада најзначајнију партиципацију жена у НС РС, а то је видљиво и у свим другим државним институцијама. И ова важна промена, као и друге о којима говоримо данас, настала је на основу директне политичке подршке председника Србије Александра Вучића, и као саставни део државне политике коју спроводимо на свим нивоима, укључујући и НС РС“, поручио је др Орлић.

Матео Мекачи је досадашњу сарадњу оценио као успешну, исказујући спремност за њен наставак и у будућности, и наглашавајући да се остварени напредак Србије јасно показује и кроз извештаје ОДИХР.