Значајна подршка Швајцарске за пројекте у области енергетске ефикасности

Значајна подршка Швајцарске за пројекте у области енергетске ефикасности

09/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадором Швајцарске у Републици Србији Урсом Шмидом о сарадњи две земље у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије (ОИЕ).

 

„Швајцарска је годинама један од највећих донатора Србији, а можемо бити задовољни и напретком наше економске сарадње. За нас је посебно значајна подршка Швајцарске за пројекте у области енергетске ефикасности, која је за нас веома важна јер доприноси нашој енергетској сигурности и независности. Прошле године је успешно завршен пројекат у оквиру којег је урађена енергетска санација 10 основних школа и четири предшколске установе у Ужицу, Параћину, Врбасу и Крушевцу у којима су побољшани услови рада за више од 5.600 корисника. Такође, уз подршку Швајцарске изграђене су нове топлане у Прибоју, Малом Зворнику и Новом Пазару док ће радови на новој топлани у Мајданпеку почети средином ове године“, рекла је министарка.

У разговору је истакнуто да Швајцарска донира више од осам милиона евра за пројекат коришћења ОИЕ у системима даљинског грејања у неколико локалних самоуправа у Србији у којима ће се користити топлотне пумпе, соларна и геотермална технологија.

Амбасадор Урс Шмид рекао је да две земље имају добре билатералне односе и да Швајцарска опредељује значајна средства за пројекте подстицања енергетске ефикасности, који доприносе напорима Србије у борби против климатских промена.

„Швајцарска је веома важан трговински партнер Србије у оквиру механизма ЕФТА и последњих година је једна од пет земаља са највећим нето улагањима у Србију. Посебно је значајно што швајцарске компаније у Србији данас запошљавају више од 12.000 радника. Новим Програмом сарадње са Србијом до 2025. дефинисали смо кључне сегменте међу којима су, између осталог, климатске промене и одрживи урбани развој“, рекао је он.