Унапређење пословног окружења у области електронских комуникација

Унапређење пословног окружења у области електронских комуникација

09/02/2023 Off By BERB

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о електронским комуникацијама који подразумева унапређење пословног окружења у Републици Србији, подстиче инвестиције, даљи развој, додатно унапређује заштиту крајњих корисника, односно грађана и у складу је са Европским закоником о електронским комуникацијама (КОД).

 

Неке од новина које доноси овај закон су обавезно увођење рачуна за услуге у електронском облику, омогућавање услова операторима да правичније и ефикасније деле постојећу инфраструктуру, а све у циљу пружања још квалитетније и разноврсније услуге крајњим корисницима. Такође, то ће утицати и на повећање доступности услуга интернета, фиксне и мобилне телефоније, као и телевизије у мањим местима и селима.

Предлог закона предвиђа и обавезу регистрације припејд корисника мобилне телефоније, што ће подићи сигурност грађана, који ће такође имати могућност да ову регистрацију обаве и онлајн на крајње једноставан начин и избегну чекање у редовима.

Рад на овим законским решењима укључио је представнике више од 20 државних органа, као и представнике Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), Регулаторне агенције за електронске медије (РЕМ), НАЛЕД, Савет страних инвеститора, Национални конвент о Европској Унији, као и стручњаке из привреде.