Србија посвећена процесу енергетске транзиције

Србија посвећена процесу енергетске транзиције

08/02/2023 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са сталном координаторком Уједињених нација у Републици Србији Франсоаз Жакоб о сарадњи у области енергетске транзиције и заштите животне средине.

 

Ђедовић је рекла да је у току израда стратешких докумената у енергетском сектору, Интегрисаног националног енергетског и климатског плана и Стратегије развоја енергетике којим ћемо до 2050. године утврдити дугорочне циљеве у области ОИЕ, повећања енергетске ефикасности и смањења емисије штетних гасова.

Министарка је нагласила да је Србија посвећена процесу енергетске транзиције којим ће се смањити негативни утицаји енергетике на животну средину, водећи рачуна о одрживости и стабилности енергетског система.

Ђедовић је поручила да је Програм Уједињених нација за развој (УНДП) значајан партнер Министарству рударства и енергетике у унапређењу енергетске ефикасности и рационалног коришћења енергије.

„У сарадњи са УНДП радимо на важном пројекту унапређивања енергетске ефикасности у 27 зграда централне власти у којим ћемо повећати удобност и значајно смањити финансијске и еколошке трошкове. У току је прва фаза пројекта у којој се израђују енергетски сертификати док прве радове у овим објектима, вредности око 40 милиона евра, очекујемо крајем лета“, рекла је министарка.

Стална координаторка Уједињених нација у Републици Србији Франсоаз Жакоб истакла је подршку међусекторској сарадњи у области заштите животне средине и климатских промена усвајањем Национално утврђеног доприноса (НДЦ) којим се повећавању амбиције Србије у погледу смањена емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Жакоб је указала на спремност агенција УН у пружању даље подршку дефинисању приоритета у изради стратешких енергетских докумената и спровођења праведне транзиције у сектору рударства.