Branka Veselinović preminula u 105. godini života

Branka Veselinović preminula u 105. godini života

08/02/2023 Off By BERB

Izvor: danas.rs/Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Legenda domaćeg glumišta, čuvena Branka Veselinović, preminula je u 105. godini života.

 

Rodila se davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Posle završene Trgovačke akademije u Novom Sadu i Glumačke škole u Beogradu, te angažmana u SNP, prelazi u Umetničko pozorište u Beogradu, koje će posle samo godinu dana njenog bivanja tamo okupator zatvoriti. Posle Drugog svetskog rata postaje najpre članica Narodnog, a potom i Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome ostaje do kraja teatarske karijere, narednih 30 godina.

Igrala je i u prvoj predstavi Cankarevom „Kralju Betajnove“ u Stupičinoj režiji, i pokazala jednako raskošan dramski talenat koji je realizovala i u delima Lope de Vege, Pirandela, Judžina O’Nila, Direnmata, Brehta, Biena, Bihnera, Dostojevskog, M. Predića, Babelja i dr. U SAD u Univerzitetskom teatru „Lawrence“ u Kanzasu na engleskom jeziku je tumačila naslovnu ulogu u Brehtovom delu Majka Hrabrost. Branka Veselinović je poliglota i pored engleskog govori i ruski, nemački, francuski i mađarski jezik.

Sa glumcem i prevodiocem Mlađom Veselinovićem bila je u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012. Sa njim je osnovala i Fond za pomoć deci sa invaliditetom, a humanitarni rad i dan-danas ono je po čemu je u javnosti prepoznaju.

Od 1980. četiri godine je bila ambasadorka UNICEF-a. Osnovala je i glumačku nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ a sama je, između ostalih, dobitnica jedne od najvažnijih – Sterijine za ulogu Gine u „Ožalošćenoj porodici“.