Даљи раст трговинске размене са Мађарском

Даљи раст трговинске размене са Мађарском

07/02/2023 Off By BERB

Foto: MUST/Đ.K.

 

Министар трговине Томислав Момировић током састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, истакао је да по обиму укупне робне размене Мађарска је прошле године била наш пети трговински партнер са 3,65 милијарди евра, док је уједно била наш чертврти партнер у извозу који је износио 1,5 милијарди евра.

 

У последњих десет година вредност робне размене између Мађарске и Србије је значајно увећана, а посебно наш извоз, који је пре свега вођен растом извоза компонената аутомобилске индустрије.

Министар Момировић изјавио је да ће на челу српског дела Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Мађарске са посебном пажњом радити на томе да се робна размена две суседске земље у будућности додатно увећа на четири милијарде евра, а том приликом је и подсетио да Србија и Мађарска имају изузетну политичку сарадњу која се темељи на сјајној сарадњи и пријатељству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

Економске односе Мађарске и Србије карактеришу континуирани раст трговинске размене, значајан раст мађарских инвестиција у српску привреду и заједнички инфраструктурни пројекти од регионалног значаја, а последњих година успостављена је и значајна сарадња малих и средњих предузећа. Данашњи састанак је прилика да разговарамо о наредним корацима када је реч о успостављању још бољих трговинских односа Србије и Мађарске, али и додатном повезивању наша два народа. Предуслов томе је свакако да наставимо са изградњом заједничких инфраструктурних пројеката, али и да додатно релаксирамо граничне процедуре и обезбедимо слободан проток људи и роба на нашим граничним прелазима, истакао је министар Момировић.

Томислав Момировић, као министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије и министар спољих послова и трговине у Влади Мађарске Петер Сијарто, биће копредседавајући министри Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Мађарске.