Србија и Мађарска посвећене развоју сарадње у области енергетике

Србија и Мађарска посвећене развоју сарадње у области енергетике

07/02/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић/МРЕ

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас да министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о енергетској безбедности у региону и унапређењу сарадње две земље у области енергетике.

 

“Србија и Мађарска су у енергетској кризи ојачали своје партнерске односе и наша сарадња у овој области je стратешког карактера. Транзит природног гаса ка Мађарској преко Србије тече несметано и то ће се и наставити, док је складиштење гаса у Мађарској било кључно да будемо спремни за грејну сезону. Завршетком изградње гасног интерконектора са Бугарском на јесен, Србија ће постати део Јужног гасног коридора, што ће значити већу сигурност снабдевања за Србију, али и могућност да, повезивањем са суседима, преко наше земље, гас из Каспијског региона стигне и до суседа у региону, али и до земаља ЕУ“, рекла је Ђедовић на конференцији за новинаре после билатералног састанка са Сијартом и заједничког састанка двеју делегација.

Она је додала да верује да успешна сарадња Србије и Мађарске у снабдевању природним гасом треба да буде водиља и за друге области, те да је на данашњем састанку разговарано о унапређењу сарадње у области снабдевања нафтом, електроенергетике и обновљивих извора енергије.

“Планирамо да диверсификујемо правце снабдевања нафтом и радимо на припреми пројекта нафтовода којим бисмо се повезали са мрежом нафтовода у Мађарској. Предвиђен је наставак улагања у преносну мрежу, између осталог, изградњом Панонског коридора који ће одговорити на потребу за повећањем прекограничног капацитета на граници између Србије и Мађарске“, навела је Ђедовић.

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто рекао је да су Србија и Мађарска успеле да, упркос свим дешавањима, у енергетској кризи гарантују стабилно снабдевање енергентима, што не би успели без стратешке сарадње и стратешког партнерства. “Ни у будућности нећемо моћи једни без других. Захваљујем се Србији што се показала као фер и коректна транзитна земља, вредна поверења. Пренео сам министарски Ђедовић да су наша складишта гаса на располагању Србији и наредне зиме ако за то буде потребе”, рекао је Сијарто.

Он је додао да је за Мађарску важан Јужни гасни коридор и интерконекција која се гради између Србије и Бугарске. “Већ смо почели преговоре са Азербејџаном о куповини гаса, али за снабдевање су потребна улагања у изградњу нових гасних интерконектора и проширење постојећих. Радимо и на томе да се до 2028. године удвостручи капацитет преносне мреже електричне енергије између две, земље што је нарочито важно јер се надамо да ће до 2030. године прорадити ПАКШ 2 и ПАКШ 3 у оквиру нуклеарне електране у Мађарској“, навео је Сијарто.