Британске компаније заинтересоване за улагања у Србији

Британске компаније заинтересоване за улагања у Србији

06/02/2023 Off By BERB

Foto: Predrag Mitić

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са амбасадорком Велике Британије у Србији Шан Маклауд о унапређењу сарадње две земље, посебно у области инфарструктуре и транспорта.

 

Весић је рекао да би ускоро требао да буде потписан споразум са Европском унијом о изградњи брзе пруге Београд – Ниш, након чега ће бити расписан тендер, на којем су, како је поручио, добродошле и британске компаније.

Он је прецизирао да је овај пројекат вредан више од две милијарде евра, од чега је 600 милиона грант ЕУ, највећи који је наша земља икада добила, а да остатак финансирају Европска инвестициона банка и Србија.

Такође, министар је упознао амбасадорку Маклауд са планом, реконструкцијом и модернизацијом око 600 километара регионалних пруга у Србији, уз помоћ ЕУ, што су такође пројекти на којима би могле да раде и компаније из Велике Британије уколико буду најбоље на тендеру. Весић је нагласио да Србија огромна средства улаже управо у обнову железнице и регионално повезивање уопште.

Kада је реч о зеленој енегрији и транзицији, министар је рекао да ће бити расписан тендер за набавку 100 пуњача за електрична возила која ће бити постављена дуж ауто-пута и да су у плану измене закона које ће се односити на то да сви велики и јавни објекти морају да имају сертификат зелене градње.

Амбасадорка Маклауд истакла је да су британске компаније заинтересоване за улагања у Србији, управо у области инфарструктуре, транспорта, посебно железничког, као и у зеленој транзицији. Она је подвукла да постоји простор за сарадњу када су железнице у питању и навела да је четири милијарде фунти на располагању Србији у оквиру Британске агенције за финансирање и осигурање извоза.