Локални индекс еУправе позиционираће градове и општине на мапи дигиталне развијености Србије

Локални индекс еУправе позиционираће градове и општине на мапи дигиталне развијености Србије

03/02/2023 Off By BERB

Foto: Nemanja Jovanović

 

„У дигиталној ери, јавна управа мора да прати модерне токове развоја и трансформише се, како би заиста била на услузи својим грађанима и привреди. Управо ће Локални индекс еУправе послужити за процену тренутног стања и позиционирање градова и општина на мапи дигиталне развијености Србије, односно за идентификацију оних локалних самоуправа којима је у овом процесу потребна додатна подршка“, истакао је државни секретар МДУЛС-а Чедомир Ракић, који се у име министра др Александра Мартиновића обратио на завршној конференцији пројекта „Успостављање индекса еУправе (ЛЕИ) за јединице локалне самоуправе у Републици Србији“.

 

Напоменувши да резултати истраживања које је НАЛЕД спровео прошле године указују на извесне разлике у степену дигитализованости и развоја електронских услуга међу градовима и општинама, државни секретар је изразио уверење да ће и мање развијене локалне самоуправе ово схватити као прилику да детектују потенцијалне изазове и више улажу у локалну информациону инфраструктуру, дигиталне сервисе и људске капацитете.
Он је додао да ће стално унапређење стандарда услуга које органи директно пружају својим корисницима довести до повећања задовољства грађана и привреде, што је управо и циљ Министарства државне управе и локалне самоуправе.

„Од изузетног значаја је то што је у новом Предлогу програма развоја електронске управе у Републици Србији за период од 2023. до 2025. године, чији је предлагач МДУЛС, препозната важност постојања овог индекса и што ће он бити део индикатора наших дигиталних амбиција и планова за наредни период“, закључио је Ракић.

Локални индекс еУправе представља нови механизам мерења степена дигитализованости и развоја еУправе у општинама и градовима у Србији, а развија се у оквиру истоименог пројекта који спроводи НАЛЕД, уз финансијску подршку Европске уније. На завршној конференцији пројекта обратили су се и потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Крагујевца Никола Дашић и шеф за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Никола Бертолини.

Након представљања резултата пилот мерења ЛЕИ индекса и панел дискусије, додељена су признања за остварене резултате на пољу развоја еУправе у локалној заједници током 2022. године, и то градовима Врање, Ниш, Крагујевац, Бор и Ужице и општинама Опово, Свилајнац, Кањижа, Врњачка Бања, Црна Трава и Мионица.