Ђедовић у Бакуу на министарском састанку Саветодавног већа Јужног гасног коридора

Ђедовић у Бакуу на министарском састанку Саветодавног већа Јужног гасног коридора

03/02/2023 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас у Бакуу да Србија на јесен завршава изградњу гасне интерконекције са Бугарском којом ће се повезати са изворима гаса из Азербејџана, Каспијског региона, као и са ЛНГ терминалима у Грчкој.

 

Србија се у пројекат Јужног гасног коридора активније укључила у каснијој фази, али убрзано се ради на томе да постанемо део овог великог ланца вредности, које ће нам омогућити диверсификацију извора и већу сигурност снабдевања, рекла је Ђедовић на министарском састанку Саветодавног већа Јужног гасног коридора у Азербејџану.

Министарка је додала да ће изградњa гасне интерконекције у правцу ка Србији бити завршена на јесен, а прве испоруке гаса се очекују почетком 2024. године, што зависи и од брзине комерцијалних преговора свих укључених страна.

Надамо се да ћемо и ту имати максималну ефикасност како би што пре гас из Азербејџана могао да потекне у правцу Србије, рекла је Ђедовић.
Министарка је нагласила да Србија и Азербејџан имају све боље билатералне односе пре свега захваљујући добрим односима председника двеју земаља – Александра Вучића и Илхама Алијева, а да је важан израз тих односа управо сарадња у области енергетике.

„Током посете Бакуу разговараћемо са нашим партнерима из Азербејџана и о количинама и цени гаса које бисмо добијали новом гасном интерконекцијом, о потенцијалној изградњи гасних електрана, као и о могућностима за обезбеђивање додатних количина електричне енергије из Азербејџана, на чему раде и друге земље у ЕУ“, навела је она.

У излагању на министарском састанку, Ђедовић је рекла да је азербејџански гас већ препознат као део решења за диверзификацију извора снабдевања гасом у Европи, а да захваљујући новим гасним интереконекцијама постаје и део решења за већу енергетску безбедност Србије, али и региона.

Изградња гасних интерконекција и боље повезивање са суседима отвара простор да Србија унапреди не само своју енергетску безбедност, већ да буде и транзитна земља преко које ће азербејџански гас стизати и до других земаља у региону и ЕУ, рекла је Ђедовић.

Министарка Ђедовић је данас у Бакуу имала и билатерални састанак са министром енергетике Румуније Вирџилом Попескуом, са којим је разговарала о билатералној сарадњи у области енергетике, укључујући сарадњу у вези са ХЕ Ђердап и потенцијалним пројектима, развоју преносних система и могућностима за повезивање гасним интерконекцијама.

Саветодавно веће Јужног гасног коридора окупља министре и представнике ресорних министарстава из земаља које су повезане гасоводима који повезују Европу и Каспијски регион, високе представнике Европске уније, али и представнике других држава које су заинтересоване за учешће у овом механизму сарадње.

Главне теме о којима се разговара на овогодишњем састанку су диверсификација снабдевања гасом и зелена енергија.